APOS analizirao uslove banaka za dozvoljeni minus

276 0

APOS - logoUporedno istraživanje koje je  Asocijacija potrošača Srbije – APOS  za odobravanje usluge  dozvoljenog  minusa  u  bankama  Srbije  sprovedeno  je u  okviru  projekta „Potrošač – investitor na tržištu“ koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država. Uzorak je obuhvatio 15 banaka koje su imale najveću neto ukupnu bilansnu aktivu prema podacima objavljenim na sajtu Narodne banke Srbije (NBS) od 31. decembra. 2014. godine.

 

Dozvoljeni minus (dozvoljeno prekoračenje, dozvoljena pozajmica) po tekućem računu je jedna od najčešće korišćenih usluga od strane potrošača. Usluga omogućava, da uz određene uslove, potrošač može nastaviti da troši novac sa svog računa do određenog iznosa (limita), iako mu je stanje na računu nula. Čim na račun stigne zarada ili penzija, pozajmljeni iznos novca se vraća banci uz pripadajuće kamate.

 

nakomat featuredNeretko se dešava da je to, na žalost, jedini način, na koji potrošač može „izgurati“ do sledeće plate, tako u krug svih 12 meseci. Ipak, često je moguće pod povoljnijim uslovima podići gotovinski ili potrošački (ako je za određenu namenu) kredit pa prema potrebama novac rasporediti, što govori o tome koliko je ova usluga skupa. Zato smo, pored uslova korišćenja dozvoljenog minusa,  istraživali koliko košta potrošača ako svoju platu koristi stalno unapred tokom godinu dana.

 

U više navrata smo pokušavali da ovo istraživanje sprovedemo sakupljajući podatke sa sajtova banaka i pozivanjem kontakt centra banke. Ono sa čim smo se suočili su različite informacije iz više izvora jedne iste banke. Zato smo se odlučili da odemo direktno do filijala banaka po informacije. Ipak, ni to nije bio garant tačnosti podataka jer  smo  od  nekoliko  banaka  dobili  naknadne  korekcije  informacija  dobijenih  u filijalama od njihovih službenika.

 

Rađeno metodom tajni kupac, istraživanje je omogućilo APOS-u da na licu mesta oceni sa čim se suočava naš potrošač kada ode do filijale da se raspita o usluzi dozvoljeni minus. Dugački redovi, jedan šalter koji radi, nervoza zbog gužve, stručni izrazi u informisanju potrošača – samo su neke od situacija koje su naši tajni kupci zatekli u pojedinim filijalama banaka.

 

Pri ugovaranju usluge dozvoljeni minus, većina banaka zahteva od potrošača stalni radni odnos. Samo nekoliko banaka koje su obuhvaćene istraživanjem odobrava dozvoljeni minus i kada potrošač ima ugovor na određeno vreme. Odobreni minus je kod svih banaka u visini jedne plate, dok se spisak dokumentacije koju treba potrošač da pribavi razlikuje od banke do banke.

 

Visine mesečnih kamatnih stopa se dosta razlikuju i kreću se od 1,25 %  do 2,79 %, dok se efektivna kamatna stopa kreće od 15% do 33,5%. Ova razlika se najbolje ogleda kada se izrazi u novcu koji potrošač treba da plati na kraju godine, ukoliko je svoju platu od 25 000 dinara stalno koristio unapred: U zavisnosti u kojoj banci potrošač ima račun- platiće od 3 750 dinara pa do 8 375 dinara, dakle u nekim bankama više nego duplo u odnosu na pojedine banke.

 

Ovde je jako važno napomenuti, da osim banaka koje su nam se javile i dale potvrdu na podatke koje su u tabeli (ProCredit, Erste, Alpha i Unikcredit) nijedan službenik u filijalama ostalih banaka nije hteo da na molbu potrošača izračuna ovaj iznos. Službenici u filijalama banaka uglavnom nisu tokom istraživanja davali dodatne informacije, samo odgovarali  na pitanja, često veoma šturo.

 

tabela minusi

 

Za sve one koje koriste uslugu dozvoljeni minus pripremili smo par ključnih saveta pre nego se upute u banku na ugovaranje ove usluge:

 

Analizirajte dobro svoje potrebe u okviru usluga banke te ukoliko vam je usluga dozvoljeni minus jedna od najpotrebnijih, vredi promeniti postojeću i odabrati banku koja ima najpovoljnije uslove

 

Budite uporni da dođete do pravih informacija, ukoliko je potrbeno pozovite više puta kontakt centar ili posetite obližnju filijalu

 

Ukoliko vam je određena količina novca potrebna stalno unapred, raspitajte se o uslovima potrošačkog kredita i uporedite šta vam se više isplati na rok od 1 godine

 

Nemojte na brzinu potpisivati ugovor ne raspitujući se o uslovima dozvoljenog minusa, može vas iznenaditi suma novca koju ćete na kraju platiti

 

Trudite se da nikada ne koristite maksimalno odobreni iznos dozvoljenog minusa. Vrlo lako se može desiti da pri mesečnom obračunu kamate nemate dovoljno sredstava da bar delimično pokrijete iskorišćeni minus. U tom slučaju ulazite u takozvani „nedozvoljeni minus“ što znači duplo veće kamate

 

Veoma je važno da se dobro informišete o pojmovima koje se koriste u okviru usluga kako bi lakše razumeli uslove usluge

 

Obavezno proverite uslove dozvoljenog minusa u bankama koje ovo istraživanje nije obuhvatilo a imaju filijale u vašem gradu

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X