EkonomijaTema danaНекатегоризовано

Ambasador Kanade Roman Vaščuk: Makroekonomisti u Srbiji zanemaruju značaj rudarskog potencijala

kanadski ambasador Roman VaščukBEOGRAD, (IST Media, foto Ana Stanković-Novaković) Kanadski ambasador u Srbiji Roman Vaščuk, izrazio je iznenađenje time da mnogi u Srbiji „prenebregavaju značaj rudarskog potencijala za razvoj celokupne privrede Srbije“.

 

On je,tokom Treće međunarodne konferenciji o mineralnim resursima u Republici Srbiji, koja je tokom vikenda održana u Beogradu, izjavio kako „makroekonomisti Srbije zaboravljaju da bogatstvo Srbije u mineralnim resursima može, u budućnosti značajno transformisati ekonomiju zemlje“.

 

 

“Očigledno treba sve makroekonomiste staviti u jedan autobus i odvesti ih na bušotinu”, rekao je kroz osmeh na rudarskom samitu, nazvanom “Pokretačka snaga Srbije”, kanadski ambasador Vaščuk.

 

On je istakao da udeo rudarstva u celokupnom bruto domaćem proizvodu Srbije može biti mnogo veći od trenutnog, ali da Srbija mora u međuvremenu dokazati da je zemlja pogodna za investicije u taj sektor.

 

“Bio bih veoma srećan da Vlada Srbije učestvuje na predstojećoj PDAC konvenciji u Torontu 2014. godine, gde bi promovisala Srbiju kao mesto pogodno za investicije u istraživanje ruda”, napomenuo je Vaščuk.

 

Treća međunarodna konferencija o mineralsnim resursima RS

 

Konvencija PDAC, je najmasovniji svetski samit rudarskih i istraživačko-geoloških kompanija, na kojoj se svake godine u najvećem gradu Kanade, investitorima predstavlja više od 1.000 kompanija i 126 zemalja.

 

Učestvovanje na PDAC-ju bi Srbiji, kako kaže Vaščuk, omogućilo da sagleda kakva je njena 10624331695_e6f7a957b8_cpozicija na međunarodnoj rudarskoj sceni, i u razgovoru sa drugim rudarskim ministrima iz svih krajeva sveta, kroz razmenu iskustava i mišljenja, pomoglo da poboljša srpski kapacitet za privlačenje stranih investicija.

 

Na istoj konferenciji, profesor Rade Jelenković, sa odseka za ekonomsku geologiju na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, istakao je značaj dosadašnjih stranih investicija u istraživanje ruda u Srbiji.

 

On je podsetio da su u Srbiju, počevši od 2003. godine, strane kompanije uložile oko 300 miliona dolara. Od toga najvišeje uložila kompanija Avala resorsis sa 117 miliona, zatim Rio Sava sa 60 miliona, Dunav minerals sa 45 miliona i Rakita eksplorejšn sa 15 miliona
dolara.

 

Investicije bi se značajno uvećale otvaranjem rudnika, tako da bi se umesto o milionima govorilo o milijardama dolara.

 

Razvojnim projektima Sektora, kao i Strategijom upravljanja mineralnim resursima, projektovano je da prihod rudarske industrije do 2030. godine bude 3,8 milijardi evra, sa učešćem od pet odsto u BDP.

 

Izvršni potpresednik za istraživanja u Avala risorsis šon Hason, ukazao je i na to da je u rudarstvu, jako bitno biti spreman na potencijalno enormni uspeh.

 

10624348786_a61e064b17_c

 

“Šta će se desiti ukoliko se u Srbiji otkrije još rudnih tela poput Bora i Majdanpeka, srpska vlada mora unapred planirati uspeh tih razmera”, zapitao se Hason.

 

Na konferenciji “Pokretačka snaga Srbije” učestvovali su i članovi Vlade, pomoćnik ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Zoran Danilović, državni sekretar tog Ministarstva Tomislav šubaranović, savetnik Ministarstva energetike, razvoja i životne sredine Sabina Ivanović, kao i finski ambasador Peka Orpana.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Realizacijom najvećeg investicionog ciklusa na Zapadnom Balkanu – PRAHOVO 2027 biće otvoreno više od 200 radnih mesta

Ist Media

Danas se u Srbiji godišnje generiše više od dva miliona tona komunalnog otpada koje završava na deponijama

Ist Media

Nova balon hala u flotaciji Veliki Krivelj suzbija prašinu iz rudnika

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X