DruštvoNaslovi.netTema danaНекатегоризовано

Osnovci u Vražogrncu bez toaleta izloženi zarazi

Školski WC gori nego u turskom zatvoru

ZAJEČAR, (IST Media, Ivan Popović) Oko 120 učenika osnovne škole “Dositej Obradović” iz Vražogrnca kod Zaječara u školski toalet star pola veka retko odlaze jer je objekat ruinirani i bez vode. Stanje u kome se nalazi sanitarni čvor je i potencijalni izvor zaraze.

 

„Poneko koristi toalet ali ja ne. Grozno mi je i kada ga pogledam jer je sve užasno prljavo“, kaže Milica Dragić, učenica sedmog razreda.

 

„Nemamo tamo ni gde da operemo ruke, a zgrada je tokliko stara i propala da može da nam padne na glavu“, dopunjuje je njen drugar Ivan Stanišić.

 

PROPUSTILI JEDNU ŠANSU
Sanitarna inspekcija je u više navrata naložila školi da izvrši sanaciju zgrade u kojoj se mokri čvor nalazi, ali je nedostatak sredstava sprečio rešenje ovog problema. „Obezbedili smo sredstva pre dve godine preko Fonda B92, a bivša direktorka je umesto rekonstrukcije toaleta napravila megalomanski projekat. Ipak, uskoro bi trebalo da stignu sredstva iz ministarstva za projekat koji finansira Evropska banka za obnovu i razvoj. Čim se izvrši raspodela sredstava u Ministarstvu prosvete, biće sređen i toalet u školi“, nada se Dragoslav Marić, načelnik Školske uprave u Zaječaru.

 

Ovi mališani su deceniju unazad suočeni sa ovim problemom jer nema ko da ga reši. Kako kažu deca, najgore je zimi, kada sneg napada i kada sa svih strana duva.

 

Razglednica za ministra prosvete

„Sve je jako prljavo, grozno je, nemamo vodu, polomljeni su prozori i hladno je unutra. Zimi je još gore, napada sneg i zgradi je nemoguće prići“, kaže Milica Jeftić a njena drugarica Milica Novaković upozorava da su popucali čučavci i pod oko njih.

 

Miroslav Stanković, direktor škole, svestan je problema koji postoji, i kaže da se nada da će on uskoro biti rešen. Škola je projektom izgradnje novog sanitarnog čvora u više navrata konkurisala kod nadležnih institucija, ali niko nije pomogao.

 

„To su stari toaleti, od pre pola veka, koji su napravljeni u doba kada nije bilo ni kanalizacione ni vodovodne mreže. Deca silom prilika moraju da ga koriste. Nikada ne odustajemo, konkurišemo kod svih projekata za donacije i sredstva. Nadam se da ćemo od projekta modernizacija škole dobiti sredsva jer je naša škola uključena u projekat ali nova još nismo dobili“, kaže Stanković.

 

Direktor škole - Miroslav Stanković

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

Poznati svi laureati pozorišnih Dana Zorana Radmilovića. Mikiju Krstoviću nagrada za najbolju glumu Festivala

Ist Media

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

Marija Dimitrijević
X