Društvo

Ziđin: Zaustavili smo izgradnju ventilacionih okana, zaštitićemo ljude od buke i nećemo ih ugroziti

Ventilaciono 1 1 okno bolnica

Foto: IST Media

Dva dana nakon što je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila da je inspekcija naložila zaustavljanje rada u rudniku „Jama“ u Boru, a potom se ispravila i to svela na zabranu izgradnje ventilacionih okana, oglasila se i kineska kompanija Serbia Zijin Copper.

Iz Ziđina potvrđuju da je po nalogu rudarske inspekcije obustavljena izgradnja novih ventilacionih okana za rudnik „Jama“ i , kako je navedeno u saopštenju, reagovaće u skladu sa predstavkama građana koji žive u blizini mesta gde će se ta okna graditi.

Ventilaciona okna će biti postavljena blizu naseljenih mesta i zbog toga je važno da sa ljudima razgovaramo i u kampanji „od vrata do vrata“ ih pitamo šta to kompanija može za njih da uradi. Jer, jedino u neposrednom kontaktu sa građanima možemo saznati šta im, osim buke, smeta i kako da to popravimo. A, kompanija je spremna da uloži u to, izjavio generalni direktor Srbia Zijin Copper Jian Ximing.

Ziđin navodi da su radovi obustavljeni prvenstveno zbog buke koja smeta meštanima, pošto je reč o nadzemnim poslovima, dok se eksploatacija rude bakra u rudniku „Jama“ nesmetano odvija duboko pod zemljom.

Pripremni radovi za izgradnju novih ventilacionih okana za ovaj rudnik nemaju nikakvu direktnu vezu sa rudarenjem u „Jami“, jer ono nikoga ne ugrožava, navodi se u izjavi.

Iz Ziđina podvlače da ventilaciona okna, kao neophodan sastavni deo rudarskih instalacija, postoje u svim rudnicima sa podzemnom eksploatacijom i imaju ulogu da obezbede bolje radno okruženje i dobar kvalitet vazduha za rudare.

Tri ventilaciona okna, za ulazak i izlazak vetrene struje, biće izgrađena iznad gradske bolnice i u naseljima „Kormaroš“ i „Zmajevo“.

Objašnjava se da su sva četiri tornja montažnog tipa i služe kao postolje za opremu u oknima. Postavljena su u sklopu pripremnih aktivnosti i predstavljaju zaštitu prilikom izgradnje okana na zemljištu koje je u vlasništvu kompanije. Sve aktivnosti koje prate njihovu izgradnju sprovode se u skladu sa Sporazumom o strateškom partnerstvu zaključenim sa Republikom Srbijom i uz strogo poštovanje srpskih zakona.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

Marija Dimitrijević

Manji računi komunalnih usluga za 50 odsto. Evo ko ostvaruje pravo

Miloš Marković
X