Korona

Još 16 pozitivnih na korona virus. Među zaraženima trenutno 18 zdravstvenih radnika

covid ambulanta bor 8

Česta slika ispred covid ambulante u Boru/ foto: istmedia

BOR – Prema podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“, danas je još 16 Borana pozitivno na korona virus, 10 ih je izlečeno a trenutni broj zaraženih je 163. Među zaraženima je trenutno i 10 zdravstvenih radnika sa pedijatrije Doma zdravlja i osam iz Opšte bolnice.

Svi zaraženi sa pedijatrije su se u roku od dva dana javili sa simptomima, što nam je epidemiološki nejasno. Oni nisu zaraženi od pacijenata i verovatno je došlo do kontakta sa izvora van Doma zdravlja. Testirana je cela služba i čekaju se rezultati za još 17 zdravstvenih radnika sa tog odeljenja, rekla je direktorka Doma zdravlja u Boru dr Vesna Radosavljević .

Ona je dodala da svi zaraženi imaju blažu kliničku sliku i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Među novozaraženima je i petoro dece školskog uzrasta čija je klinička slika blaga. Oni nemaju zajedničkih dodirnih tačaka, neki od njih su se zarazili porodičnim kontaktima, dok je za druge nepoznat izvor zaraze, rekla je epidemiolog dr Javorka Stankulić, dodajući da se niko od njih nije zarazio u školi jer se u obrazovnim ustanovama svi pridržavaju propisanih mera zaštite.

Prema rečima dr Stankulić, veliki broj inficiranih je u kućnoj izolaciji i pod nadzorom lekara i epidemiologa, čiji je telefon stalno dostupan pacijentima. Ukoliko se u nekom trenutku niko ne javi na broj koji je dodeljen pacijentu, dr Stankulić napominje da je to zbog drugih telefonskih linija i velike gužve, pa treba biti uporan.

U covid ambulanti juče su pregledana 82 pacijenta, od čega je 42 bilo na prvom pregledu, dok su ostali pregledi bili kontrolni. Svi pregledani pacijenti su bili sa lakšom kliničkom slikom. Među zaraženima je i jedna trudnica koja se oseća dobro.

Kada je reč o situaciji na Pedjatriji Doma zdravlja, gde je na korona virus pozitivno četirti lekara, pet medicinskih sestara i jedan radnik u zdravstvu, dr Radosavljević napominje da odeljenje nije zatvoreno, da na njemu trenutno rade četiri dečja lekara, a ako bude potrebe, angažovaće se i lekari iz Opšte medicine.

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice trenutno je 20 bolesnika i kod njih 13 je potvrđen covid-19.

Covid ambulanta će raditi tokom vikenda i praznika od 7 do 20 sati.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U Boru nagli porast broja novozaraženih. Omikron virus je zarazniji i lakše se prenosi

Saša Trifunović

Na teritoriji grada 58 zaraženih korona virusom, jedna osoba preminula

Ist Media

Broj aktivnih slučajeva korona virusa u Boru danas je 49

Ist Media
X