Ekonomija

Prva istraživanja zlata i bakra u okolini Bora obećavajuća – Kanađani, Japanci i Amerikanci zajedno ispituju nalazišta u istočnoj Srbiji

Piše: Ivana Milovanović

BOR, (IST Media, foto: mundoro)Istraživanje ležišta bakra i zlata u okolini Bora, koje zajednički sprovode kanadska geološka kompanija Mundoro, rudarska korporacija Vale Canada Limited, čije je sedište u Brazilu, Japanska nacionalna kompanija za naftu, gas i metale (JOGMEC) i američka rudarska kompanija Freeport-McMoRan Exploration Corporation, biće nastavljena i u 2020. godini.

Prema pisanju sajta E-kapija, prvi rezultati dosadašnjih istražnih radova na lokaciji u blizini Borskog jezera prema svemu sudeći su obećavajući i pokazali su da postoji potreba za daljom analizom.

Mundoro je u martu 2020. završio program bušenja na 450 metara na lokaciji „Železnik“ koja je u 100% vlasništvu ove kompanije. „Železnik“ se nalazi severno od rudnika Majdanpek.

Kako se navodi u zvaničnom izveštaju o ažuriranju aktivnosti ispitivanja, korporativnoj aktivnosti i reakciji na covid-19, koji je ova kompanija objavila 29. aprila, program bušenja osmišljen je za testiranje južnog produžetka Istočne zone za 200 metara prema jugu. Nakon ukidanja vanrednog stanja u Srbiji, kompanija će poslati uzorke u laboratoriju za ispitivanje u Boru. Kompanija očekuje rezultate analize drugom kvartalu 2020.

Rezultati sa jedne od šest istražnih bušotina u okolini Borskog jezera, na istražnom polju „Borsko“ pokazali su da postoji potreba za daljom analizom. Kako se navodi u zvaničnom izveštaju koji je ova kompanija objavila, Istraživački odbor JOGMEC-Mundoro odobrio je kompletni geofizički pregled u januaru 2020. sa konsultantskim geofizičkim timom sa sedištem u Australiji sa bogatim iskustvom u tajnim sistemima“.

Analiza, koja se očekuje do kraja prvog kvartala ove godine će, kako se navodi, služiti za određivanje sledeće faze bušenja, kako bi se istražila meta za mineralizaciju epidermalnog i izvornog porfira bakra i zlata.

Kako se u izveštaju navodi, do sada je japanski JOGOMEC u zajedničke projekte uložio 5,8 mil američkih dolara.

Kanadski Mundoro, u partnerstvu sa globalnom američkom rudarskom kompanijom Freeport-McMoRan Exploration Corporation učestvuje i u geološkim istraživanjima okoline boljevačkog sela Savinac.

Kako se navodi u izveštaju kanadskog Mundoro, za program bušenja od oktobra 2019. do marta 2020. godine, Mundoro je rasporedio tri bušilice i testirao četiri od pet ciljnih područja.

Iako je prvobitni program predviđao je 3.500 metara bušenja, Freeport-McMoRan Exploration Corporation i Mundoro su se složili da značajno povećaju opseg programa, dovršivši 8.735 metara do trenutka obustave zbog ograničenja koja se odnose na COVID- 19.

Završena su istraživanja na istražnim lokacijama Tilva roš, Prekostenski, Orlovo brdo i D-Vein, dok nije započeto bušenje na lokaciji Markov kamen. Kompanija, kako se navodi, čeka poslednju seriju rezultata ispitivanja, a tržišna analiza biće dostupna u drugom kvartalu 2020.

Mundoro je u oktobru 2019. sa globalnom rudarskom korporacijom Vale Canada Limited, čije je sedište u Brazilu, zaključila ugovor o finansiranju istraživanja u potrazi za novim ležištima bakra i zlata na četiri lokacije po Timočkoj Krajini. Za istraživanja u Sumrakovcu, Osni, Dubravi i Padini, Vale će tokom narednih pet godina izdvojiti čak 45 mil USD, a više o tome čitajte u posebnoj vesti.

Kako se u izveštaju navodi, za ove lokacije se čekaju konačna odobrenja za terenske istraživačke aktivnosti, a cilj kompanije Mundoro je da istraživanje na zajedničkim projektima Vale-Mundoro otpočnu u drugoj polovini 2020. godine.

Na dan 30. marta 2020. godine, Mundoro je imao obrtni kapital od 3,1 miliona kanadskih dolara bez dugovanja i 80,6 miliona deonica.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U narednih sedam godina kineske kompanije koje posluju u Boru najavile ulaganja do pet milijardi dolara

Ist Media

BIG ŠOPING CENTAR sprema izgradnju objekta u Boru. Podnet zahtev za izdavanje građevinske dozvole

Ist Media

Prodavnica niskih cena, ali dugih redova. Evo i zbog čega

Marija Dimitrijević
X