DruštvoTema danaНекатегоризовано

Tragedija porodice Petković iz Zlota – Za petnaest minuta nestalo 40 godina vrednog rada

BOR (IST Media, Saša Trifunović) Gordana i Vasa Petković žive na imanju nedaleko od sela Zlot u opštini Bor i već četiri meseca pokušavaju da zaborave tragediju koja ih je zadesila ovog leta. Jer, za svega petnaestak minuta, u požaru su izgubili gotovo sve što su sticali četiri decenije.

 

Porodica_Petkovic_Zlot20151213_112033

Na zgarištu

 

Kobnog 8. avgusta oko 15 sati snažan vetar je prespojio labave žice na trulim banderama za čije je održavanje zadužena borska Elektrodistribucija, došlo je do varničenja koje je zahvatilo suvu travu, nakon čega se požar velikom brzinom proširio imanjem.

 

Porodica_Petkovic_Zlot20151213_112856

Ovako izgleda bandera koja se u 21. veku još koristi u Srbiji

 

U vatrenoj stihiji je izgorela pomoćna kuća u kojoj su Petkovići mesec dana ranije preneli celokupno pokućstvo kako bi u omanjem objektu u kome žive dočekali svatove na svadbi sina Nenada. Požar je zahvatio štalu u kojoj je stradalo 14 ovaca, tele koje su čuvali za priplod, svinjac, kokošarnik, košnice, seno koje su marljivo sakupljali kako bi do sledeće sezone prehranili stoku, i velika količina hrane i zimnice. Izgorela je gotovo celokupna mehanizacija. Plamen je zahvatio oko tri hektara gde im je izgorelo oko 200 stabala, mahom oraha i jabuka.

 

Porodica_Petkovic_Zlot20151213_112657

Nekada mehanizacija – sada staro gvožđe 

 

Od dana kada im je život postao košmar, trude se da stvore uslove za normalno funkcionisanje, ali tragedija koja ih je vratila na početak, ne izlazi iz glave.

 

„Trudim se da zaboravim sve, da ostanem pribrana. Ali, svako jutro kada dođem da nahranim preostalu stoku prvo se na zgarištu isplačem. Setim se dana posle užasa koji nas je zadesio, kada naša porodica bukvalno nije imala šta da jede“, ne uspeva da zadrži suze nesrećna žena.

 

Porodica_Petkovic_Zlot20151213_111541

 Ne bi da zaplače, ali suze same krenu – Gordana Petković

 

Seća se da je u trenutku tragedije u kući bila sama sa majkom, i da su polivali krov objekta u kome sada žive kako ne bi izgoreo.

 

Pustoš koji je požar ostavio iza sebe pokušali su da saniraju prijatelji njihovog sina. Gotovo svi radnici sa kriveljskog kopa RTB-a, firme u kojoj Nenad radi, ponudili su pomoć i pristizali u smenama.

 

„Plakala sam tih dana jer nisam imala da im za doručak ponudim čak ni mast namazan na hleb“, govori Gordana i krši vredne ruke ispucale od seljačkih radova. Gleda u nebo i nada se blagoj zimi.

 

Njen oboleli suprug Vasa (radnik RTB Bor, kao i njegov sin Nenad), poslednjim atomima snage, uspeo je da uz pomoć prijatelja obezbedi uslove kako bi im preživele preostale četiri uočljivo mršave krave. Pritekli su u pomoć i pojedine solidarne komšije, koji su im kao prvu pomoć dovezli bale sena za nekoliko dana, kokoške i hranu.

 

Petkovići su u oktobru dobili i unuku Mašu, i žele da joj obezbede svetliju budućnost.

 

„Zbog nje ne želimo da prodamo ovo malo zemlje i stoku koja nam je ostala. Ako treba neću ja jesti, ali za stoku mora da bude. Ponešto para koje smo dobili nismo iskoristili da sebi kupimo hranu, već smo utrošili na bale sena“, kaže Gordana hrabro, i seća se da je nedavno tek rođeno tele unela u kuću kako bi preživelo.

 

Porodica_Petkovic_Zlot20151213_111734

 Petkovići: Moramo da imamo hranu za stoku, pa makar mi gladovali

 

Petkovići kažu da ih je obišao predsednik opštine Bor Živorad Petrović, koji je iz svog novčanika izvukao novac za hitnu nabavku stočne hrane, i obećao da će doći mehanizacija kako bi se otklonile posledice požara. Borski Crveni krst im je dodelio odeću i sredstva za higijenu. Pomoć je stigla i od izvesnog Bobana iz okoline Negotina, koji  živi u Austriji.

 

 

Elektrodistribucija uoči tragedije: Strpite se još malo

 

Mesec dana pre tragedije imanje porodice Petković obišla je ekipa borske Elektrodistribucije, kojoj su poslali molbu da obezbede žice kako ne bi došlo do tragedije. Tada im je rečeno da se strpe, jer će uskoro biti postavljena betonska bandera. Na njihovom imanju, žice su toliko niske da se mogu dodirnuti rukom, a trule i nakrivljene bandere su u očajnom stanju, pa se žica sa električnim vodom može dodirnuti i rukom!


Porodica_Petkovic_Zlot20151213_121545

Da li je potrebna još jedna tragedija? Žice na visini manjoj od dva metra

 

Petkovići su hteli dogovor sa Distribucijom da im nadoknadi štetu, ali oni ne žele da im izađu u susret dok sudski veštak ne potvrdi uzrok. Za sudske veštake koji treba da dokažu više nego očigledan nemar borske Elektrodistribucije, ovoj porodici je sada potrebno 64.000 dinara koje nemaju.

Prva procena štete iznosi više od tri miliona dinara.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

Marija Dimitrijević

Manji računi komunalnih usluga za 50 odsto. Evo ko ostvaruje pravo

Miloš Marković
X