EkonomijaTema danaНекатегоризовано

Aurubis – Najčistija tehnologija donosi status dobrog komšije

BOR, Predstavnici nemačkog „Aurubisa“, najvećeg evropskog proizvođača bakra, podelili su danas sa basenskim inženjerima iskustva u radu sa fleš-smelting tehnologijom. U okviru prezentacije o toj temi, direktor proizvodnje u topionici Pirdop – Dimo Kirilov, posebno se osvrnuo na značaj društvene odgovornosti prema lokalnim zajednicima na čijim teritorijama „Aurubis“ posluje.

 

„Fleš-smelting tehnologija je najekonomičnija i najčistija, ona zadovoljava sve ekološke Dimo Kirilovstandarde i u celom svetu pokazala se, i dokazala, kao izuzetno efikasna. Izborom ove tehnologije, a „Aurubis“ ju je instalirao pre 25 godina, borska kompanija je prvenstveno pokazala izuzetno visok stepen društvene odgovornosti prema lokalnoj zajednici jer njenom primenom nema zagađenja vazduha i vode. Finsku tehnologiju danas u svetu koristi 57 odsto topionica upravo iz ova tri razloga: ekonomičnost, ekologičnost i dobri komšijski odnosi. Zato je veoma važno da RTB bude dobar komšija stanovnicima sredina gde posluje i da, poput nas, pomaže lokalnu samoupravu, sportske klubove, osobe sa invaliditetom, ima dobru saradnju sa nevladinim organizacijama itd. Samo na taj način se cela zajednica razvija i u interesu građana radi efikasno – naglasio je Kirilov.

 

Topionica u Pirdopu je izgrađena 1958. godine i sve do 1987. korišćena je stara tehnologija koja je uključivala upotrebu plamene i elektropeći sa klasičnim „Pirs-Smit“ konvertorima i anodnom peći. Te 1987. godine država je odlučila da instalira „Outotekovu“ tehnologiju pošto je kompanija u to vreme bila u državnom vlasništvu. Tek tada, ustvari, počinje pravi razvoj kompanije, a prati ga ozbiljna investiciona kampanja u oblasti unapređenja procesa, ali i na polju zaštite životne sredine.

 

Ovako je u Bugarskoj, a isto očekuju i Borani

 

 

„Tako je svuda u svetu gde postoje rudarski i metalurški kompleksi. Mesta se ubrzano razvijaju jer je stepen društvene odgovornosti u ovoj industrijskoj grani izuzetno visok, a to se vidi i ovde u Boru“, zaključio je direktor proizvodnje u bugarskom Pirdopu.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U narednih sedam godina kineske kompanije koje posluju u Boru najavile ulaganja do pet milijardi dolara

Ist Media

BIG ŠOPING CENTAR sprema izgradnju objekta u Boru. Podnet zahtev za izdavanje građevinske dozvole

Ist Media

Prodavnica niskih cena, ali dugih redova. Evo i zbog čega

Marija Dimitrijević
X