Građanska inicijativa URS-a: Da Bor-Grad opet bude Bor-Grad

1363 0

BOR, (IST MEDIA) U svetlu ambicija zaječarskog predsednika gradske Skupštine iz Bora Saše Mirkovića, da osam gradova istočne Srbije budu jedan okrug, iz URS-a stiže građanska inicijativa za promenu postojećeg Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije i da se Boru vrati zaslužen status grada.

 

grad ili selo pitnje je sad

U nedostatku estradnih aktivnosti, Mirkoviću je rodni grad postao palanka!

 

“Smatramo i verujemo da su postojećim zakonom zapostavljene opštine kao što je Bor koje moraju da dobiju status grada. Grad je teritorijalna jedinica, koja predstavlja ekonomski, administrativni, geografski i kulturni centar šireg područja i ima više od 100.000 stanovnika. Izuzetno, kada postoje posebni ekonomski, geografski ili istorijski razlozi, može se utvrditi da je grad i teritorijalna jedinica koja ima manje od 100.000 stanovnika. Mi smatramo da Bor to ispunjava i da postoje razlozi”, saopštio je URS.

 

Bor je infrastrukturno zaokružena celina, pravo urbano naselje sa preko 90 % toplificiranih stanova, izgrađenom putnom i vodovodnom infrastrukturom. Najveći izvoznik sa ovog područija jeste Rudarsko topioničarski basen Bor i poslovanje te kompanije ima poseban značaj za celokupnu privredu ovog regiona.

 

Grad Bor može, u skladu sa zakonom, da obrazuje komunalnu policiju, obezbeđuje i organizuje vršenje poslova komunalne policije a može da obavlja i druge poslove i preuzme nadležnosti državne uprave. Takođe, može da osniva i svoje opštine a mi smatramo da sela kao što su Zlot i Krivelj moraju da imaju veće nadležnosti i ovlašćenja da učine bolji život svojim meštanima.

 

“Smatramo da je inicijative o formiranju jedinstvenog Timočkog regiona ne uvažava zakonodavstvo republike Srbije u pogledu formiranih statističkih regiona koji bi vremenom prerasli u administrativne kao i činjenicu da bi jedini logičan region na ovim prostorima bio region Istočne Srbije, što je u skladu sa evropskim standardima i praksom”, navodi se u saopštenju URS-a i nastavlja – Naša politika se zalaže za jake regione i smatramo da je mnogo efikasnije, u svakom pogledu, imati jake regione nego slabe okruge. Sadašnji okruzi su potpuno nefunkcionalne tvorevine, ono nisu deo lokalne samouprave niti deo teritorijalne organizacije Republike Srbije.

 

Potpise podrške koji će biti predati Narodnoj skupštini Republike Srbije, prikupljaće se na štandu kod Doma kulture i u prostorijama stranke svakim radnim danom. Akcija će biti pokrenuta i preko društvenih mreža.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Izložba slika PTICE

Piše - 30. January 2012. 0
BOR, januar 2012. (Milica Živković, Ist Media) U Muzeju rudarstva i metalurgije, sinoć je otvorena izložba pod nazivom “Ptice”, autora…

Satnica Belgrade Calling Fest

Piše - 28. June 2015. 0
Beograd je spreman da dočeka najveće metal i rock zvezde koje nastupaju na ovogodišnjem Belgrade Calling festivalu – legendarne Judas…

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X