Aurubis – Najčistija tehnologija donosi status dobrog komšije

173 0

BOR, Predstavnici nemačkog „Aurubisa“, najvećeg evropskog proizvođača bakra, podelili su danas sa basenskim inženjerima iskustva u radu sa fleš-smelting tehnologijom. U okviru prezentacije o toj temi, direktor proizvodnje u topionici Pirdop – Dimo Kirilov, posebno se osvrnuo na značaj društvene odgovornosti prema lokalnim zajednicima na čijim teritorijama „Aurubis“ posluje.

 

“Fleš-smelting tehnologija je najekonomičnija i najčistija, ona zadovoljava sve ekološke Dimo Kirilovstandarde i u celom svetu pokazala se, i dokazala, kao izuzetno efikasna. Izborom ove tehnologije, a „Aurubis“ ju je instalirao pre 25 godina, borska kompanija je prvenstveno pokazala izuzetno visok stepen društvene odgovornosti prema lokalnoj zajednici jer njenom primenom nema zagađenja vazduha i vode. Finsku tehnologiju danas u svetu koristi 57 odsto topionica upravo iz ova tri razloga: ekonomičnost, ekologičnost i dobri komšijski odnosi. Zato je veoma važno da RTB bude dobar komšija stanovnicima sredina gde posluje i da, poput nas, pomaže lokalnu samoupravu, sportske klubove, osobe sa invaliditetom, ima dobru saradnju sa nevladinim organizacijama itd. Samo na taj način se cela zajednica razvija i u interesu građana radi efikasno – naglasio je Kirilov.

 

Topionica u Pirdopu je izgrađena 1958. godine i sve do 1987. korišćena je stara tehnologija koja je uključivala upotrebu plamene i elektropeći sa klasičnim „Pirs-Smit“ konvertorima i anodnom peći. Te 1987. godine država je odlučila da instalira „Outotekovu“ tehnologiju pošto je kompanija u to vreme bila u državnom vlasništvu. Tek tada, ustvari, počinje pravi razvoj kompanije, a prati ga ozbiljna investiciona kampanja u oblasti unapređenja procesa, ali i na polju zaštite životne sredine.

 

Ovako je u Bugarskoj, a isto očekuju i Borani

 

 

“Tako je svuda u svetu gde postoje rudarski i metalurški kompleksi. Mesta se ubrzano razvijaju jer je stepen društvene odgovornosti u ovoj industrijskoj grani izuzetno visok, a to se vidi i ovde u Boru”, zaključio je direktor proizvodnje u bugarskom Pirdopu.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Potres kod Majdanpeka

Piše - 3. September 2012. 0
MAJDANPEK, (FONET) Zemljotres jačine 2,4 Rihterove skale, potresao je danas oko 16 sati okolinu Majdanpeka, objavio je Republički seizmološki zavod.…

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X