KulturaTema dana

OSVOJITE jednu od novih knjiga izdavača DERETA

PORTAL IST MEDIA NASTAVLJA DA BOGATI VAŠU KUĆNU BIBLIOTEKU. U saradnji sa još jednim prijateljem, Izdavačkom kućom Dereta, ovoga puta dodeljujemo dva naslova iz njihove kolekcije knjiga. Najbrži pratioci naše facebook strane koji šeruju i ostave komentar na ovom postu, imaju priliku da dobiju jednu od dve knjige: „Ljubavna poruka klinastim pismom“ (Tomaš Zmeškal) ili „Morfijum“ (Šćepan Tvardoh).

 

 

Ljubavna poruka klinastim pismom – Tomaš Zmeškal

 

 

Kada se našla u ljubavnom trouglu, Kvjeta je izabrala Jozefa, umesto njihovog zajedničkog prijatelja Hajneka. Međutim, tokom turbulentnog posleratnog perioda, Jozefa hapse iz nepoznatog razloga. Hajnek, sada okrutni policijski inspektor, a uz to i odgovoran za Jozefovo hapšenje, jedina je osoba od koje Kvjeta može da zatraži pomoć. Ako snagu svake ljubavi potvrđuje jačina iskušenja kojima ona uspe da se odupre, onda Jozefovo desetogodišnje potucanje po tamnicama simbolizuje upravo onu veliku prepreku na koju svaka ljubav, barem jednom, mora da naiđe.

 

Dirljivo su iskreni i gotovo nadljudski napori koje Zmeškalovi junaci ulažu u prevazilaženje životnih prepreka, a pogotovo onih nevidljivih, koje se nalaze unutar samog bića. Iza njihovih naizgled malih drama kriju se potresne priče totalitarnih režima, strašnih vremena u kojima su se preko države i njenih institucija polagali lični računi, kada je privatni život pojedinca bio potpuno ogoljen pred surovim državnim aparatom.

 

Tomaš Zmeškal koristi postmodernističko nasleđe u pripovedanju, pravi kolaž kojim je obuhvaćen širok spektar književnih tema i motiva: porodična saga, istorijske prilike u posleratnoj Češkoj, moralne dileme, mitovi, pa čak i neki elementi naučne fantastike.

 

Roman „Ljubavna poruka klinastim pismom“ dobio je Evropsku nagradu za književnost 2011. i nagradu „Jozef Škvorecki“.

 

 

Morfijum – Šćepan Tvardoh

 

 

 

Konstanti Vileman, glavni junak ovog romana, ima ozbiljan problem: morfijumski je zavisnik, rastrzan između žene i ljubavnice, neostvareni umetnik, čije slike nikoga ne interesuju, i pritom, nije siguran da li je Poljak ili Nemac, a godina je 1939. i to bi moglo da ga košta života.

 

Dok je provodio vreme smucajući se u skupim odelima po varšavskim barovima, u društvu umetnika i hedonista, Konstanti je rasipao bogatstvo svoje majke koje ga je oduvek štitilo od stvarnosti. Međutim, oktobra 1939. nakon poraza Poljske situacija se menja, pa Konstanti mora da se suoči sa stvarnošću, koja je krhka i fragmentarna koliko i njegova ličnost koja se, kako se gomilaju izazovi, nezaustavljivo raspada. I dok se aktovi razuzdanih žena koje susreće nižu u apokaliptičnom pejzažu Drugog svetskog rata, Konstanti mora kroz rat, strast i morfijum da pronađe put ne samo do svog nacionalnog identiteta nego i do svoje muževnosti.

 

U ovoj maestralnoj studiji ljudske slabosti Tvardoh nam pruža životnog literarnog junaka koji se razvija u neobičnog, dvosmislenog, odbojnog i ciničnog lika s kojim se teško možemo poistovetiti, ali smo svim srcem uz njega.

 

Potražite nas na facebook stranici, šerujte ovaj post i osvojite novu knjigu za svoju kolekciju!

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

On je legenda. Došao na Borsko jezero da slika a mašta o skulpturi

Ist Media

Od četvrtka 18. jula počinje prodaja ulaznica za 30. Nišville festival

Ist Media

Za seoske KUD-ove kineska kompanija donirala 1,1 milion dinara. Zamenik gradonačelnika za svako selo najavio dodatnih 300.000

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X