Ekonomija

Zijin: Topionica u 2020. proizvela 30% zlata više od plana. Prioritet u 2021. ekologija, odsumporavanjem gasova

zijin anode topionica

Borska Topionica bakra preradila je prošle godine 272.677 tona sopstvenog i 114.226 tona kupljenog koncentrata, što je 83,4 procenta plana prerade u 2020. Elektroliza je proizvela 96 odsto bakra bilo vrhunske “A” klase, a četiri procenta proizvedenog bakra bilo je standardnog kvaliteta, saopštila je kompanija Serbia Zijin Copper.

zijin anode topionica 1Proizvedeno je 70.911 tona katodnog bakra što je 78,79% plana za 2020 i 2.032 kilograma zlata što je 30,14 odsto više od plana. U prošloj godini i proizvodnja srebra je premašila plan za 6,4 procenta, odnosno, dato je 15.427 kilograma. Razlog manje prerade koncentrata i proizvodnja anodnog i katodnog bakra jeste planirani zastoj metalurških agregata u septembru i oktobru 2020, kada je u cilju zbrinjavanja gasova sa odeljenja konvertora, koji nisu bili predmet rekonstrukcije Topionice tokom 2015, obavljen i drugi remont, reči su zamenika rukovodioca Topionice i rafinacije u sastavu Serbia Zijin Copper Bobana Todorovića.

On naglašava da je realizacijom tog remonta Kompanija pokazala da su joj očuvanje zdravlja ljudi i zaštita životne sredine prioritet i da su ispred profita. Zbog svega ovoga, 2021. biće godina tehničkog proširenja i rekonstrukcije projekata.

Dodao je da će izgradnjom sekundarnih dimohvatača i kompletnog sistema za odsumporavanje do oktobra ove godine, Topionica i rafinacija bakra eliminisati “usko grlo” metalurgije.

Nova postrojenja obezbediće čisto nebo iznad grada, a metalurzima omogućiti lakši rad, veću preradu koncentrata i proizvodnju anodnog i katodnog bakra, zaključio je Todorović.

Ziđin planir da ove godine preradi 446.320 tona koncentrata i proizvode 117.966 tona anodnog, odnosno 83 hiljade tona katodnog bakra, 1.963 kilograma zlata i 13.208 kilograma srebra.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

[VIDEO] Ziđin Majningu nagrada Privredne komore Srbije za poslovni uspeh

Ist Media

Ziđin: Nakon testiranja metalurških agregata u toku kontrola rada

Ist Media

[VIDEO nove Elektrolize] Ministar privrede: Ziđin trostruko premašio obaveze investiranja u nekadašnji RTB

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X