Ekonomija

Zijin mining potvrdio nameru da investira dodatnih 3,8 milijardi dolara u Srbiji

Djedovic Bor Zijin DSC08646

Dubravka Đedović; foto: arhiva Ist media

Beta

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović potpisala je u kineskom gradu Xiamenu dva memoranduma o razumevanju sa kompanijom „Zijin mining“ o nastavku ulaganja te kompanije u Srbiji u iznosu od 3,8 milijardi dolara i otvaranju solarne elektrane.

Potpisani su Memorandum o razvoju Donje zone rudnika Čukaru Peki, kojim je Zijin mining potvrdio nameru da investira dodatnih 3,8 milijardi dolara u Srbiji i Memorandum o razvoju projekta solarne elektrane od 300 MW za potrebe kompanije, saopštilo je Ministarstvo u Beogradu.

Zahvaljujući današnjem Memorandumu, koji podrazumeva 3,8 milijardi dolara novih investicija, Srbija će se svrstati među najveće evropske proizvođače bakra i vodeće proizvođače zlata, ali i stvoriti mogućnost za dodatne investicije, naravno uz obavezu primene najviših standarda životne sredine, preneto je u saopštenju.

Takođe, investicija Zijin mininga u solarnu elektranu vrednu 200 milona dolara, omogućiće sinergiju obnovljivih izvora energije i rudarstva, kao i bolju zaštitu životne sredine, jer će se smanjiti upotreba energije iz uglja i fosilnih goriva, poručila je ministarka.

Memorandumi su potpisani u okviru Investicionog foruma One China, One Serbia, u sklopu 23. Kineskog međunarodnog sajma investicija i trgovine na kojem je Srbija počasni gost.

Đedović je pozvala i druge kompanije iz Kine da ulažu u Srbiji i podsetila da je Srbija stekla reputaciju „zvezde u usponu“ u svetu stranih direktnih investicija, jer su od 2012. do 2022. godine uvećane za više od četiri puta, sa milijardu na 4,4 milijarde dolara.

Rudarstvo je sektor koji prednjači u rastu industrijske proizvodnje u Srbiji i beleži rast od 22 odsto u 2022. godini u odnosu na 2021, čemu je u značajnoj meri doprinela i kompanija ‘Zijin’ koja zapošljava oko 7.700 ljudi u našoj zemlji. Srbija je bogata nekim od kritičnih minerala, što predstavlja jedinstvenu priliku u 21. veku, a naš cilj je da mineralno bogatstvo koje imamo koristimo na racionalan, odgovoran, efikasan i održiv način, zarad budućih generacija, rekla je Đedović.

Tokom posete Kini, Đedović će posetiti rudnik i topionicu kompanije Ziđjn mining u gradu Šanghang Kounti.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Realizacijom najvećeg investicionog ciklusa na Zapadnom Balkanu – PRAHOVO 2027 biće otvoreno više od 200 radnih mesta

Ist Media

Danas se u Srbiji godišnje generiše više od dva miliona tona komunalnog otpada koje završava na deponijama

Ist Media

Nova balon hala u flotaciji Veliki Krivelj suzbija prašinu iz rudnika

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X