Društvo

Ziđin: Zahtevi inspekcije u vezi sa rekom Pek biće ispunjeni do kraja aprila

Majdanpek Zijin

Kako bi povećala efikasnost prečišćavanja voda iz majdanpečkog „Južnog revira“ i tamošnjeg postrojenja za drobljenje rude, Serbia Zijin Copper je do 16. aprila očistila je sve postojeće taložnike za prihvat atmosferskih voda. Jedan ultrazvučni merač protoka vode instaliran je za merenje količine vode koja se ispušta u reku, a drugi će biti postavljen najkasnije 20. aprila. Kompanija je očistila i korito reke Mali Pek od mulja koji se taložio decenijama. Dva nova taložnika za prečišćavanje otpadnih voda su završena, a izgradnja trećeg je u toku i biće gotova do kraja aprila, navode u Ziđinu.

Ovo je praktično reakcija te kompanije na pitanje koje je Pokret “1 od 5 miliona” postavilo ministarki rudarstva i energetike Zorani Mihajlović: Zašto kineska kompanija Ziđin još uvek ne postupa po nalogu Ministarstva rudarstva i ne radi ništa na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kako bi se zaštitila reka?

Ziđin navodi da je dobio rok postupanja Kompanije po merama izrečenim nakon kontrole u kojoj su marta učestvovale inspekcije tri različita ministarstva, 30. april.

Sredinom marta je Ziđinu naloženo da očisti postojeće kanale i taložnike za prihvat atmosferskih voda i izgradi nove za mehaničko prečišćavanje otpadnih voda u kojima će se, pored atmosferskih, prečišćavati i vode iz perionice teških vozila.

Naloženo je, a dosad i učinjeno, da se i korito reke Mali Pek, u delu koji nije u rudničkoj zoni, očisti od materijala koji se decenijama taložio i da se i na toj lokaciji izgrade taložnici. Na kraju, treći i poslednji zadatak koji je ogranak kompanije u Majdanpeku dobio, jeste redovno ispitivanje i vođenje dnevnika o kvalitetu otpadnih voda pre i nakon mehaničkog prečišćavanja, kažu u Ziđinu.

U ovoj kompaniji navode i hronologiju dešavanja u vezi zagađenja reke Pek.

Zbog mutne vode nizvodno od reke Pek, 4. marta, prijavljeno je da Rudnik bakra Majdanpek iz njegovog „Severnog revira“ ispušta kiselu vodu. Inspektori zaštite životne sredine su reagovali po toj anonimnoj prijavi i odmah izašli na lice mesta. Izveštaj istrage potvrdio je još tada da iz „Severnog revira“ u vodotok Peka nije ispuštana kisela voda.

Naredne posete inspekcijskih organa bile su 11. i 18. marta. Tih dana su tri inspektora, iz ministarstava zaštite životne sredine, rudarstva i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zajedno posetila Rudnik bakra Majdanpek i sprovela istrage. Utvrđeno je i tom prilikom da „Severni revir“ ne ispušta kiselu vodu i da nema dokaza da je zamućenje u nizvodnom toku reke Pek uzrokovano ispuštanjem vode iz Rudnika bakra Majdnapek. Inspekcijski tim je tom prilikom, međutim, naložio prečišćavanje vode iz „Južnog revira“ i postrojenja  za drobljenje rude, uključujući i čišćenje taložnika za prihvat atmosferskih voda i dela korita reke Mali Pek, kao i instaliranje uređaja za merenje količine vode koja se ispušta u reku i uređaja za ispitivanje kvaliteta vode pre i posle tretmana. Drugih zahteva nije bilo, pa je naloženo da se ovi poslovi završe do 30. aprila.

Serbia Zijin Copper je odmah počela da postupa po izrečenim nalozima, pa je do 16. aprila, kako bi povećala efikasnost prečišćavanja voda iz „Južnog revira“ i postrojenja za drobljenje rude, očistila sve postojeće taložnike za prihvat rudničkih voda. Jedan ultrazvučni merač protoka vode instaliran je za merenje količine vode koja se ispušta u reku, a drugi će biti postavljen najkasnije 20. aprila. Kompanija je takođe očistila i korito reke Mali Pek od mulja koji se taložio decenijama. Dva nova taložnika su završena, a izgradnja trećeg je u toku i biće gotova do kraja aprila. Kompanija je takođe sprovela više istraga o kvalitetu vode u rečnom slivu Peka i okolnih reka, upoređivala je i analizirala podatke o monitoringu tokom proteklih godina sa osnovnim podacima koje je, o istraživanju životne sredine, dostavila nezavisna profesionalna kompanija. Budući da RBM ima dugu istoriju razvoja, ranije objekti za zaštitu životne sredine nisu bili kompletni. Pesak i prašina sa rudarskih puteva ispuštani su u reku Pek i taloženi tu godinama. Poslednjih decenija, kada god bi se desile obilne padavine, blato i pesak sa dna korita ponovo bi zamutili vodu, što je svakako uticalo na kvalitet.

Kako bi smanjila uticaj na kvalitet vode u reci Veliki Pek, kompanija je uložila znatna sredstva i napor da instalira nove pumpe i cevovode za reciklažu svih otpadnih voda iz filtraže i njihov povratak u flotaciju. Posao će biti završen do kraja aprila i tada se otpadne vode iz filtraže neće ispuštati u reku Veliki Pek.

U skladu sa zakonodavstvom Republike Srbije i standardima za kvalitet voda, u toku je izrada i novog projekta prečišćavanja rudničkih otpadnih voda u RBM-u. Kompanija će novi projekat realizovati kada za njega, obećavaju u Ziđinu.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

In memoriam: Nebojša Dimitrijević (1959-2024)

Ist Media

U toku radovi na zameni toplotnih podstanica

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X