Društvo

Ziđin testirao zvučnu izolaciju od miniranja. Kažu, buka u dozvoljenim granicama

Zijin brezonik

Nakon što je 9. aprila obustavila izgradnju novih ventilacionih okana za rudnik „Jama“ i obećala da će građane koji žive u blizini mesta gde će se ona biti postavljena zaštititi od buke i vibracija, firma koju je Serbia Zijin Copper angažovala za taj posao ugradila je gumene podloge i zaptivnu konstrukciju na sve četiri lokacije, saopštila je kompanija.

Ovo je urađeno u okviru istraživanja najefikasnijih mera za zaštitu lokalnog stanovništva od buke i potresa izazvanih miniranjem, a prve test-probe njihove uspešnosti obavljene su noćas i danas, saopšteno je.

Kako se navodi, za eksperiment ispitivanja buke i vibracije zbog miniranja korišćen je u oba navrata eksploziv, i merenja su pokazala da se opseg decibela noću kretao u rasponu od 37 do 50.

Buka i vibracija, izmerene u dnevnom probnom testu, bile su u opsegu od 40 do 50 decibela, što se uklapa u zakonom dozvoljene granice, koje su za dnevne aktivnosti limitirane na 55, a za noćne na 45 decibela. Pre ovih mera, nivo buke i vibracija bio je u rasponu od 50 do 73 decibela. Prvi rezultati merenja pokazali su i da bi buka i potresi od miniranja mogli biti potpuno eliminisani na dubini 110 metra.

Kompanija navodi da će do pronalaženja najboljeg rešenja za sva četiri ventilaciona okna nastaviti sa ispitivanjem, pa u tom pogledu nadzire sve aktivnosti izvođačke firme i koordinira njen i rad lokalnog instituta po tom pitanju. Podatke o primenjenim metodama i najnovijim rezultatima prosledila je Institutu za rudarstvo i metalurgiju u Boru na dalje razmatranje i analizu.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Apoteka u Domu zdravlja izdata u zakup. Na licitaciji ponuđeno 325.000 dinara mesečno

Ist Media

Povređena dva učenika na osvetljenim pešakim prelazima kod škola!

Ist Media

Gimnazijalci prikupljaju novac za novogodišne paketiće namenjenih socijalno ugroženoj deci

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X