Društvo

Ziđin majning ugostio srednjoškolce i pozvao ih da se prijave na konkurs za program plaćene stručne prakse

 

Učenici četvrte godine smera Rudarski tehničar u Tehničkoj školi u Boru, obavili su stručnu praksu i obišli pogone rudnika „Čukaru Peki”, što je bila prilika da se upoznaju sa funkcionisanjem rudnika i radom u različitim pogonima. Sa tog mesta, Srbija Ziđin Majning je uputio poziv srednjoškolcima da se prijave na konkurs za program plaćene stručne prakse.

Zijin mining strucna praksa srednjoskolci 02

U kompaniji Ziđin Majning naglašavaju da je bezbednost na prvom mestu, pa je zato organizovana obuka o bezbednosti i zaštiti na radu, gde su učenici imali priliku da vide kako se upotrebljava zaštitna oprema.

Učenica četvrtog razreda smera Rudarski tehničar Teodora Magdić planira da svoje školovanje nastavi upravo u oblasti bezbednosti i zaštite na radu. pa joj je ova obuka zaista značila.

Zijin mining strucna praksa srednjoskolci 03 Teodora Magdic
Teodora: Žao mi je što ranije nismo imali stručnu praksu u rudniku

Zaštitna oprema je veoma bitna, kao i da znamo kako da se ponašamo u pogonima kako bismo zaštitili i sebe, a i druge. Žao mi je što ranije nismo imali stručnu praksu u rudniku, jer bi mi bilo mnogo lakše da savladam gradivo u školi i sve što učim bi mi bilo mnogo jasnije, ali i zanimljivije, ističe Teodora.

Maturanti Tehničke škole obišli su pogon za pripremu pasta zasipa, postrojenje koje u Srbiji postoji samo u rudniku Čukaru Peki, i upoznali se sa procesom koji se u njemu odvija.

Martin Vojinović, učenik je četvrte godine smera Rudarski tehničar, planira da studira rudarstvo, i kaže da je srećan što su imali priliku da vide rudnik koji koristi najsavremeniju tehnologiju u proizvodnji.

Zijin mining strucna praksa srednjoskolci 05 Martin Vojinovic
Martin je video pogone u kojima će verovatno u budućnosti da radi

Lepo je što nam je omogućeno da vidimo pogone u kojima ćemo verovatno u budućnosti da radimo. Imao sam priliku da vidim mehanizaciju koja se koristi u jami, što je za mene zaista fantastično iskustvo. Nakon što smo videli kako sve ovde funkcioniše, mnoge teorijske stvari koje sam učio u školi su mi sad mnogo jasnije. Vidi se da je tehnologija u rudniku Čukaru Peki na visokom nivou i voleo bih da u budućnosti radim ovde. Planiram da nastavim školovanje i budem rudarski inženjer, zato mi je drago što znam da ovde u Boru postoji rudnik u kojem će mi biti zadovoljstvo da radim, naglašava Martin.

Obilaskom postrojenja za preradu mineralnih sirovina, đaci ove borske srednje škole upoznali su se sa funkcionisanjem pogona flotacije, drobljenja i filtraže, a posetili su i centralnu kontrolnu sobu.

Zijin mining strucna praksa srednjoskolci 09a

Učenicima ove škole obilazak i stručna praksa u rudniku mnogo znače, ističe Mirjana Milosavljević, profesorka rudarske grupe predmeta.

Zijin mining strucna praksa srednjoskolci 08 Mirjana MIlosavljevic
Mirjana Milosavljević: Nije isto videti pogone uživo i slušati suvoparnu teoriju u učionici

Jedno je videti pogone, a drugo je slušati suvoparnu priču u učionici. Kada učenici obiđu pogone, oni u glavi imaju sliku o tome kako to izgleda i funkcioniše. Sada kad se vratimo u školu i počnemo da sabiramo utiske i pričamo o svemu što smo videli, sve će biti mnogo lakše. I đacima da usvoje to znanje, a i nama profesorima da im bolje objasnimo gradivo. Nadam se da ćemo saradnju sa kompanijom Srbija Ziđin Majning nastaviti i u budućnosti, kako bi naši učenici mogli češće da dolaze na stručnu praksu u rudnik Čukaru Peki, objašnjava profesorka Milosavljević.

Sa procesom rada u pogonu za pripremu pasta zasipa, učenike je upoznao menadžer ovog postrojenja Nebojša Buđelan.

Zijin mining strucna praksa srednjoskolci 10 Nebojsa Budjelan
Nebojša Buđelan je objasnio postrojenje pasta zasip, prvo takvog tipa od kad postoji rudarenje u Srbiji

Pokazao sam im proces dopremanja jalovine iz naših pogona za preradu minerala, kako skladištimo jalovinu, koje uređaje koristimo prilikom pravljenja mešavine koja se stvara u postrojenju pasta zasip, kao i sistem za dopremanje te mešavine cevovodima do bušotina. Nadam se da će nakon ove stručne prakse biti još odlučniji u tome da nam se u budućnosti pridruže kao kolege u kompaniji, ističe Buđelan.

Poseta rudniku Čukaru Peki je, prema oceni učenika i njihovih profesorki iz Tehničke škole u Boru, bilo izvanredno iskustvo za koje se nadaju da će u budućnosti moći da stiču češće, te da će biti u prilici da se i tokom školovanja što bolje upoznaju sa procesom rada u rudniku.

Zijin mining strucna praksa srednjoskolci 06

Služba za ljudske resurse kompanije Srbija Ziđin Majning pozvala je učenike Tehničke škole da se prijave na konkurs za program plaćene stručne prakse pomoću koje će steći iskustvo koje će za njih predstavljati odskočnu dasku za dalji razvoj i napredovanje u karijeri.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Stranke i udruženja reagovali povodom saopštenja kompanije Srbija Ziđin Koper i blokade puta u Velikom Krivelju

Ist Media

Park u Boru najavljen kao park za kućne ljubimce. Hoće li konačno vlasnici pasa koristiti kese za skupljanje izmeta?

Ist Media

RTS: U Beogradu prijavljena epidemija malih boginja

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X