Društvo

Ziđin Koper nastavlja stipendiranje. Ove godine 100 đaka dobija stipendiju od 700 dolara

zijin copper stipendije

Na fotografiji predstavnici škola i kompanije Ziđin Koper; Foto: I. Mitrović/Kolektiv

 

Piše: Gorica Tončev Vasilić/Kolektiv

Srbija Ziđin Koper i u novoj školskoj godini nastavlja program stipendiranja učenika završnih razreda srednjih stručnih škola i gimnazija u Borskom okrugu.

Sa predstavnicima 11 srednjih škola danas je dogovorena realizacija Ugovora o stipendiranju najboljih đaka u školskoj 2023/2024, pa će jednokratnu stipendiju u iznosu 700 dolara i ove godine dobiti 100 najuspešnijih srednjoškolaca i iz Bora, Majdanpeka, Negotina i Kladova.

Kompanija ovim činom nastavlja realizaciju krovnog ugovora o donaciji Ziđina za razvoj obrazovanja, sklopljenog sa Gradskom upravom Bora u maju prošle godine. Ceo projekat vredan je 560.000 dolara i traje osam godina. Planom za dodelu „Ziđin“ stipendija, koji matična kineska korporacija u okviru projekta finansijske pomoći obrazovanju realizuje od 2022. godine, predviđeno je da se do 2029. godine odličnim učenicima gimnazija i srednjih stručnih škola u Borskom okrugu svake godine dodeli 100 stipendija. Decembra prošle godine „Ziđin“ stipendije dodeljene su prvoj grupi od 100 najboljih učenika, a sada je na red došla druga grupa talentovane dece, izjavio je direktor ljudskih resursa u Srbija Ziđin Koper Huang Džaoju.

Huang Džaoju Zijin
Huang Džaoju Zijin

Plan finansiranja razvoja obrazovanja pod nazivom „Za budućnost“ ne podrazumeva samo godišnji budžet za stipendije u iznosu 70.000 dolara, jer je kineski Ziđin u obrazovanje na području Bora dosad uložio više od dva miliona dolara. Bor je prvi u Srbiji uveo besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola od 1. do 4. razreda, a Ziđin se pobrinuo da i osnovci viših razreda dobiju besplatne knjige.

Srbija Ziđin Koper je za bolji kvalitet obrazovanja u Borskom okrugu ove godine izdvojila 13 miliona dinara. U 14 škola doprinela je boljoj i sadržajnijoj nastavi realizujući brojne projekte, počev od opremanja informatičkih kabineta, preko kupovine multifunkcionalne kompjuterske opreme i renoviranja obrazovnih objekata, do finansiranja raznih školskih aktivnosti, dodao je Huang Džaoju.

Kineska korporacija u Boru i Majdanpeku direktno zapošljava blizu osam hiljada radnika, a indirektno više od 10.000 pošto sarađuje sa brojnim lokalnim kompanijama u oblasti inženjerskog projektovanja, građevinarstva, tehničkih usluga.

Srbija Ziđin Koper je do sada realizovala 185 donacija i za poboljšanje zdravstvene zaštite, saobraćajne infrastrukture, obrazovanja, sporta, tradicionalne umetnosti i zabavnih sadržaja za decu izdvojila 4,5 miliona dolara.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Raspisan tender za gradnju Evropskog vrtića u Boru vredan više od 600 miliona dinara 

Ist Media

Za mlade u Boru: Besplatne radionice digitalne i medijske pismenosti

Ist Media

Da li se sećate priče o Ivči? Posle osam meseci evo nastavka

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X