DruštvoEkonomija

Ziđin: Zaustavili smo topionicu, žalimo zbog zagađenja i krećemo u ozbiljnu rekonstrukciju pogona

anode rtb

BOR, (IST Media) Kompanija Srbija Ziđin Koper donela je odluku da zaustavi rad topionice bakra i započne remont koji je, prema planu održavanja, bio planiran za novembar. Ovo je odlučeno pošto je proteklih dana, usled kvara na opremi pogona, povećana emisija dimnih gasova, što je negativno uticalo na kvalitet vazduha u Boru, saopštili su u ovoj kompaniji.

Ziđin izražava žaljenje zbog takve nepredviđene situacije. Posle ispitivanja, potvrđeno je da su uzroci ovog prekoračenja ozbiljna oštećenja već veoma stare opreme za sakupljanje prašine i dimnih gasova, kao i sistema za odsumporavanje, što dovodi do povećanja prelivanja dimnih gasova, naveli su u saopštenju.

Oni ističu da na zageđnje utiče i nepovoljan položaj pogona topionice koji se nalazi u dolini, tako da nizak vazdušni pritisak prouzrokuje zadržavanje dimnih gasova na nižem nivou koji se povećanjem vazdušnog pritiska koncentrišu i podižu uvis.

Kompanija će izvršiti pregled svih delova opreme u procesu proizvodnje i odmah pristupiti rešavanju svih problema koji budu otkriveni. Tako će biti sprečeno curenje dimnih gasova prilikom ponovnog pokretanja proizvodnje i povećana iskorišćenost sumpordioksida navode u Ziđinu.

Ova kompanija ističe da pridaje “izuzetno veliki značaj zaštiti životne sredine”, bez obzira na to što je prekomerna emisija dimnih gasova problem istorijskog nasleđa, što je i pre preuzimanja RTB-a ovaj problem godinama unazad bio prisutan i što dimni gasovi iz topionice nisu jedini faktor koji utiče na kvalitet vazduha na ovom prostoru.

Zbog starosti postojećih objekata, naglašavaju da je potrebno sprovesti “sveobuhvatnu tehničku rekosntrukciju i delimičnu izgradnju topionice”. Ovo se posebno odnosi na sistem za sakupljanje dimnih gasova i sistem za odsumporavanje.

Upravo zbog toga, kada je Kompanija preuzeta, odlučeno je da se prioritet da ulaganjima u topionicu i planirano je da ukupna investicija bude 265 miliona USD.

Od početka ove godine, kompanija je savesno radila na merama sprečavanja i zaustavljanja širenja epidemije korona virusa što je značajno uticalo na sveukupno poslovanje, ali je istovremeno uspela da ubrza izradu projekata i svih drugih poslova vezanih za nabavku neophodne opreme, kao i da završi većinu tehničkih studija i pripremnih građevinskih radova.

Kompanija ističe kako  planira da do kraja decembra 2022. godine završi tehničku rekonstrukciju topionice, pri čemu će se prioritet dati završetku sistema za sakupljanje dimnih gasova i sistema za odsumporavanje do kraja decembra 2021, uz pretpostavku da će blagovremeno od nadležnih
institucija dobiti sve potrebne građevinske i ostale dozvole.

Cilj kompanije je da svojim poslovanjem u proizvodnim pogonima rudnika, uključujući topionicu, istovremeno doprinese lokalnom ekonomskom i socijalnom razvoju, uz istovremeno poboljšanje različitih pokazatelja održivosti, uključujući zaštitu životne sredine, bezbednost i zdravlje, uz obavezno poštovanje važećih srpskih zakona, u nastojanju kompanije da dostigne relevantne međunarodne standarde, saopšteno je.

Do sada je Ziđin uložio ukupno 38,15 miliona USD u unapređenje životne sredine i ekološku obnovu. U toku radnog veka rudnika u ovu oblast će biti uloženo još 120 miliona USD.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

In memoriam: Nebojša Dimitrijević (1959-2024)

Ist Media

U toku radovi na zameni toplotnih podstanica

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X