Ekonomija

Ziđin-u POLA VEKA BEZ NAKNADE 7.000 kvadrata Instituta za rudarstvo i metalurgiju

BOR, (IST Media, foto: istmedia) Direkcija za imovinu objavila je na svom sajtu da je kompaniji Serbia Zijin Bor Copper dala na korišćenje dve “zgrade nauke” u Boru ukupne površine oko 772 m2 na pedeset godina bez naknade.

Ovu informaciju objavili su mnogi srpski mediji, ali IST Media otkriva da je zapravo kineskoj kompaniji data na korišćenje kompletna dvoetažna zgrada Instituta za rudarstvo i metalurgiju sa šest i osam spratova sa potkrovljem i čija je površina prostorija zapravo desest puta veća od navedene i iznosi oko 7.000 metara kvadratnih.

Zbog smanjenja obima posla zaposleni u Institutu su 2009. godine napustili taj objekat i preselili se u nekoliko susednih nižih objekata, pa je napuštena zgrada propadala pod zubom vremena.

Zgrada tadašnjeg “Instituta za bakar Bor” izgrađena je početkom sedamdesetih godina i u njoj je bila instalirana najmodernija istraživačka oprema na kojoj su radili vrhunski stručnjaci na projektima širom sveta.

Potpisivanje dokumenta u Direkciji za imovinu
Potpisivanje dokumenta u Direkciji za imovinu

Kako je objavljeno na sajtu Direkcije, ugovor o ustupanju zgrade Instituta potpisali su Jovan Vorkapić, direktor Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije i Jian Ximing, direktor Ziđin.

Direkcija podseća da Republika Srbija, kao član Privrednog društva Serbia Zijin Bor Copper učestvuje u dobiti koje društvo ostvari poslovanjem nepokretnosti, u skladu sa udelom koje ima u navedenom privrednom društvu.

Na sajtu Direkcije se navodi da će kompanija Ziđin poslovati “u skladu sa najvećim svetskim standardima i kada je u pitanju efikasnost i kvalitet, ali i zaštita na radu i ekologija”.

Kako IST Media saznaje, Ziđin je počeo i izgradnju objekta kantine ispod direkcije kompanije, ali i izgradnju stambenih objekata u kojima će biti smešteni kineski radnici koji ubuduće budu angažovani u Boru.

Kompanija Rakita iz sastava Ziđin, koja se priprema za otrvaranje rudnika bakra Čukaru Peki kod Bora, najozbiljniji je kandidat za kupovinu objekta “Kapija grada” Bora od 1.809 kvadrata po ceni od 620.000 evra, što bi mogla da bude nova investicija kineske kompanije.

Tokom vanrednog stanja u Srbiji otkazano je javno nadmetanje, a jedinu ponudu dostavila je upravo kompanija Ziđin-Rakita.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Realizacijom najvećeg investicionog ciklusa na Zapadnom Balkanu – PRAHOVO 2027 biće otvoreno više od 200 radnih mesta

Ist Media

Danas se u Srbiji godišnje generiše više od dva miliona tona komunalnog otpada koje završava na deponijama

Ist Media

Nova balon hala u flotaciji Veliki Krivelj suzbija prašinu iz rudnika

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X