DruštvoNaslovi.netTema danaНекатегоризовано

Zašto komšija ne prijavljuje zanemarivanje i zlostavljanje deteta?

BOR (Sladjana van der Toorn, IST Media) „Dete je bilo toliko preplašeno i usamljeno u svojoj patnji, da prosto niko nije primetio u kakvom je problemu“, reči su pedagoga Nataše Stanisavljević o slučaju jedne srednjoškolke koju je hraniteljska porodica zlostavljala i zanemarivala. Mnogo puta smo čuli slične priče, a da li smo možda bili i njihovi svedoci, a da nismo preduzeli ništa?

 

Nastavnica fizičkog vaspitanja OŠ 3. oktobar: Mirjana Spasić

U OŠ „3. oktobar“  Bor održan je okrugli sto na temu „Mreža zaštite od zanemarivanja, zlostavljanja i nasilnog ponašanja“. Jedna od inicijatora okupljanja – nastavnica fizičkog vaspitanja Mirjana Spasić, rekla je da je ideja skupa da se umreže sve kompetentne institucije kako bi se na što bolji način rešio ovaj ozbiljan problem.

 

Učesnici su zaključili da je nasilje nad decom sveprisutno u školama, kao i porodicama i da je samo međusobnim udruživanjem i saradnjom, moguće dobiti konkretne rezultate.

 

Direktor Centra za socijalni rad – Mirjana Mitrović, istakla je dva osnovna načina rešavanja ovog problema. Po prijavi zlostavljanja i zanemarivanja deteta, Centar za socijalni rad vrši procenu situacije, nakon koje se primenjujeili  mera takozvanog Nadzora nad roditeljima, ili u drastičnim slučajevima nasilja – mera Izdvajanja detata iz porodice.

Direktor Centra za socijalni rad: Mirjana Mitrović

 

„Odluka o izdvajanju deteta je veoma teška, zato što takva promena može biti traumatična za dete, ali u situacijama drastičnog zlostavljanja, to je jedini način da se detetu obezbedi sigurmnost“, istakla je Mirjana.

 

Ona takođe naglašava da zlostavljanje mogu da pijave građani i sve institucije. To je, naime, jedini način da se dobiju osnovne informacije na osnovu kojih Centar za socijalni rad može dalje da deluje.

 

Predstavnici PU Bor su takođe izneli svoja iskustva. „Kada se prijavi nasilje, policija je dužna da proveri sve okolnosti. Ako je u pitanju zlostavljanje deteta od strane roditelja, odmah se obaveštava Centar za socijalni rad i u prisustvu njihovog radnika vrši se razgovor sa detetom“  objašnjava predstavnica PU Bor.

 

„Potrebno je da se uključe svi: mediji, nastavnici, građani. Ne može policija sve sama, prosto mora da se podigne svest naroda o ovom problemu“ apelovao je predstavnik PU Bor.

 

Predstavnici borskih osnovnih i srednjih škola nizali su primere zanemarivanja i zlostavljanja dece na koje su naišli tokom svog rada. Između ostalog, pomenut je primer dečaka iz okolnog sela, koji je primoran da živi sa ocem alkoholičarom u kući bez poda u izuzetno lošim higijenskim uslovima.

 

„Dete nije promenilo bluzu tri godine. Kada su druga deca iz škole prikupila odeću, dečak je bio presrećan što je nakon tri godine konačno promenio duksericu“, prepričala jepotresan događaj  jedna od profesorica.

 

Postupke u konkretnoj situaciji u školi pri zanemarivanju, zlostavljanju i nasilnom ponašanju, iznela je kroz prikaz studije slučaja – pedagog Nataša Stanisavljević, mentor u programu Ministarstva prosvete, sporta i tehnološkog razvoja „Škola bez nasilja.

 

Status Quo
Studija slučaja urađena u sklopu programa „ Škola bez nasilja“, prati situaciju devojčice iz jedne borske srednje škole, koja je još u osnovnoj školi zbog zanemarivanja od strane majke prebačena posredstvom Centra za socijalni rad u hraniteljsku porodicu. Međutim, njena sudbina se ni tada nije preokrenula na bolje.

 

Devojčica koja je inače bila povučena, tiha, na odmoru je uvek sedela sama krijući se u  čoškovima. „Imala je samo jednu svesku za sve nastavne predmete, nije imala školski  pribor, niti novac kod sebe, tako da nije ni doručkovala. Nosila je tanku i kratku jaknu neprimerenu za zimske hladnoće i cipele za tri broja veće“, izložila je slučaj pedagog Nataša Stanisavljević.

 

Kada je posredstvom dokaza i iskaza utvrđeno da je hraniteljska porodica drži u konstantnom strahu i da nad njom vrši krivično delo zanemarivanja i zlostavljanja, Centar za socijalni rad je prebacio u drugu porodicu. Devojčica se od tada skroz promenila i srećno živi u novoj porodici.

 

Okrugli sto pod nazivom „Mreža zaštite od zanemarivanja, zlostavljanja i nasilnog ponašanja“, organizovali su Tim za zaštitu dece od zanemarivanja i zlostavljanja OŠ „3.oktobar“ Bor i Centar za socijalni rad u Boru. Na skupu su učestvovali predstavnici Centra za socijalni rad, borskih osnovnih i srednjih škola, Tehnički fakultet, Kancelarija za mlade, Policijska uprava, mediji i drugi.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

MUP pozvao građane da predlože gde pojačati kontrolu merenja brzine u saobraćaju

Ist Media

Akcija pošumljavanja u RBM-u. Posađeno još 20.000 sadnica crnog bora

Ist Media

Počela izgradnja novog dečjeg vrtića – Od iduće godine bez liste čekanja za upis dece

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X