Ekonomija

Zaječar planira gradnju privredne zone Zapad i novih stambenih naselja

zajecar

Zaječar planira gradnju privredne zone Zapad i novih stambenih naselja – Gamzigradska banja dobija hotelski kompleks

ZAJEČAR (Piše: eKapija) Zaječarci bi uskoro mogli da se nadaju novim investitorima i otvaranju novih fabrika, koje će doneti i nova zapošljavanja, pošto Gradska uprava priprema projekat gradnje privredne zone Zapad. U planu je i rekonstrukcija državnih puteva koji prolaze kroz grad, a među kapitalnim projektima najavljenim za ovu godinu nalazi se i obnova zdravstvenih i školskih ustanova.

U lokalnom budžetu za 2018. godinu planirana su i sredstva za prvu fazu izgradnje Muzeja roka i za uređenje prostora za održavanje Gitarijade, kao i za prvu fazu gradnje kampa na Kraljevici. Gradska uprava za ovu godinu planira i uređenje kompleksa vašarišta, poligona auto škole i parkinga za teretna vozila.

U razgovoru za eKapiju, predstavnici lokalne samouprave ističu da je ovo tek deo planiranih investicija i da bi tokom 2018. i 2019. godine trebalo da budu izgrađena i dva nova stambena naselja u Zaječaru, novi most preko Timoka, i Vizitorski centar na arheološkom lokalitetu Felix Romuliana, koji se finansira iz IPA fondova.

Projekat privredne zone Zapad u Zaječaru obuhvata površinu od 94 hektara na području uz državni put drugog A reda broj 165. U izradi je Plan detaljne regulacije ovog područja, za koji je lokalnim bužetom predviđeno oko 4,4 miliona dinara, čiji je cilj obezbeđenje uslova za izgradnju i opremanje prostora neophodnom saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom. Prema Generalnom urbanističkom planu na lokaciji buduće Privredne zone je i radna zona, koja podrazumeva skladišta, laku proizvodnju, radionice, trgovine, objekte od javnog značaja i poslovne centre sa stanovanjem.

Izgradnjom privredne zone Zapad potencijalni investitori će dobiti sve neophodne uslove za pokretanje proizvodnje, a kako bi izašla u susret potencijalnim ulagačima Gradska uprava je stvorila uslove za izdavanje svih neophodnih dozvola i saglasnosti u roku od samo nekoliko dana nakon podnošenja potrebne dokumentacije navode iz lokalne samouprave Zaječara za eKapiju.
Pored privredne zone, jedan od prioriteta Zaječara je i rekonstrukcija državnih puteva koji prolaze kroz grad, jer su u pitanju veoma važne saobraćajnice. Projektom su obuhvaćene četiri velike ulice koje povezuju ulazak u Zaječar iz pravca Negotina sa ulaskom iz pravca Niša, i sa zaobilaznicom za teretni sabraćaj. Planirana je rekonstrukcija kako samih ulica, tako i prateće kanalizacione infrastrukture, a predviđena je i obnova lokalnih i državnih putnih pravaca prema zaječarskim selima.Muzej rokenrola i Vizitorski centar dovode nove turiste u Zaječar

Veliki broj posetilaca iz zemlje i inostranstva u Zaječar privlači Gitarijada, međunarodni festival neafirmisanih rok bendova koji je do sada održan više od 50 puta. Ovaj festival spada u red najznačajnijih muzičkih događaja u Srbiji i regionu, pa je zato Gradska uprava odlučila da izgradi Festivalski kompleks, kako bi kvalitet Gitarijade podigla na još viši nivo.

Planirano je da kompleks bude sagrađen u park šumi Kraljevica, gde postoje idealni uslovi za izgradnju potrebne infrastrukture i objekata za održavanje koncerata, a samim tim i za bezbedan i kvalitetan provod više desetina hiljada posetilaca. Procenjena vrednost investicije je oko 30 miliona dinara, a ove godine je iz budžeta Zaječara planirano 3 miliona dinara za izradu projektno tehničke dokumentacije – ističu iz lokalne samouprave.

Na istoj lokaciji u planu je i izgradnja Rokenrol muzeja i bungalov naselja za smeštaj učesnika Gitarijade. Objekat muzeja imaće 1.000 m2 i nalaziće se na blagom uzvišenju u odnosu na zonu održavanja muzičkog festivala. Svojom tematikom i arhitektonskim oblikom predstavljaće dominantnu i prepoznatljivu tačku čitavog kompleksa. Procenjena vrednost investicije je 48 miliona dinara, a nešto manje od 5 miliona dinara je predviđeno ovogodišnjim budžetom grada za izradu projektno tehničke dokumentacije.

Lokalna samouprava kao jedan od najvećih turističkih aduta Zaječara ističe i arheološki lokalitet Felix Romuliana. Podsećaju da je u konzervaciju i rekonstrukciju Carske palate država u poslednjih desetak godina uložila više od 100 miliona dinara, a Felix Romulianu je tokom 2017. godine posetilo 50.000 turista. Sadašnji lokalitet nema poseban prostor za posetioce, a ispred arheološkog nalazišta se nalazi parking odakle posetioce preuzimaju vodiči i predstavljaju im objekte i samo nalazište.

Projektom izgradnje Vizitorskog centra želimo da poboljšamo turističku infrastrukturu i kvalitet ponude ovog izuzetnog arheološkog lokaliteta. Kompleks će imati centar za posetioce, istraživački centar, kao i smeštajni deo za istraživače. Ukupna površina Vizitorskog centra sa svim sadržajima iznosiće nešto više od 1.500 m2, a vrednost prve faze projekta, koji se finansira iz IPA fondova, je 3,2 mil EUR – navode iz Grada Zaječara.

Nova karting staza na Kraljevici
Park šuma Kraljevica veoma je popularna među Zaječarcima koji se na ovom izletištu bave raznim sportovima i rekreacijom. Kako kažu iz gradske uprave, ambijent i kvalitet sportskih borilišta je na vrhunskom nivou, a u narednom periodu biće dopunjen još jednim atraktivnim sadržajem – karting stazom.

Projektna dokumentacija je pripremljena, a vrednost investicije je oko 100 miliona dinara. Planirano je da se i ovaj projekat realizuje u formi javno-privatnog partnerstva – ističu sagovornici eKapije i dodaju da će nedaleko od karting staze biti izgrađen i poligon za polaganje vozačkog ispita.

Takođe, na površini od 7 hektara predviđeno je uređenje prostora za održavanje vašara i sličnih manifestacija, sa pratećim sadržajima i parkiralištem za kamione i automobile. Procenjena vrednost ove investicije je oko 200 miliona dinara, a u toku je priprema projektne dokumentacije.

U planu gradnja novog Doma zdravlja i mosta preko Timoka
Među projektima koji su još u fazi pripreme ili izrade projektne dokumentacije nalaze se adaptacija i dogradnja zdravstvene stanice u naselju Kotlujevac, izgradnja novog Doma zdravlja, kao i hotelskog kompleksa u Gamzigradskoj banji, na samoj obali Crnog Timoka, na površini od 1,87 hektara. Procenjena vrednost ove investicije je 2,5 mil EUR i projektom je planirano javno-privatno partnerstvo.

Realizacijom projekta Adaptacije i dogradnje postojeće zdravstvene stanice u Kotlujevcu, najvećem naselju u Zaječaru sa više od 17 hiljada ljudi, biće značajno unapređena zdravstvena zaštita stanovnika ovog naselja. Dokumentacija je u fazi izrade glavnog projekta, kojim će biti proračunata i ukupna vrednost radova – navode iz Gradske uprave.
U sektoru zdravstva Zaječar planira i izgradnju novog doma zdravlja, pošto se ispostavilo da postojeći objekat, izgrađen početkom osamdesetih godina prošlog veka, a u koji u međuvremenu nije bilo značajnih ulaganja, nije moguće rekonstruisati i adaptirati. Neophodna su i ulaganja u zaječarski Zdravstveni centar, za čiju je rekonstrukciju u toku ove i naredne godine budžetom planirano 629 miliona dinara.

U Kotlujevcu je planirana i gradnja još jednog mosta preko reke Timok koji će povezati ovo naselje sa naseljem Podliv. Izgradnja novog mosta omogućiće i mnogo rasterećeniji saobraćaj i bolju vezu sa privrednom zonom, a projekat, čija je dokumentacija u fazi pripreme, obuhvata i izradu pristupnih saobraćajnica – ističu gradski zvaničnici.

Nedaleko od novog mosta Zaječar planira izgradnju stambenog naselja u okviru najavljenog državnog projekta jeftinih stanova. Takođe, trebalo bi da bude izgrađeno i još jedno naselje koje će biti namenjeno socijalno ugroženim licima.

U pitanju je 26 montažnih kuća površine od 28 do 62 m2 koje će biti izgrađene u ulici Timočki kej na parcelama koje su u vlasništvu Gradske uprave Zaječar. Ovaj projekat obuhvata i uređenje zelenih površina, javnu rasvetu i pristupne saobraćajnice. Projektna dokumentacija je u fazi pripreme, a procenjena vrednost radova iznosi 50 milona dinara – navode iz zaječarske gradske uprave.

Dodaju da se značajna pažnja posvećuje i adaptaciji i rekonstrukciji osnovnih i srednjih škola, pa je tako potpuna rekonstrukcija OŠ Ljubica Radosavljević Nada u naselju Vlačić već počela, a u planu je i rekonstrukcija OŠ Hajduk Veljko u naselju Kotlujevac, u koju će biti uloženo 100 miliona dinara.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Realizacijom najvećeg investicionog ciklusa na Zapadnom Balkanu – PRAHOVO 2027 biće otvoreno više od 200 radnih mesta

Ist Media

Danas se u Srbiji godišnje generiše više od dva miliona tona komunalnog otpada koje završava na deponijama

Ist Media

Nova balon hala u flotaciji Veliki Krivelj suzbija prašinu iz rudnika

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X