Društvo

Više od polovine lokalnih samouprava prekoračilo rok za raspisivanje medijskih konkursa

mediji

 

Iako su, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, svi gradovi i opštine dužni da konkurs za sufinansiranje medijskih projekata raspišu do 1. marta, to je učinila samo 61 jedinica lokalne samouprave. To znači da 106 jedinica lokalne samouprave trenutno krši Zakon, uzevši u obzir da se ova odredba ne odnosi na 10 lokalnih samouprava na Kosovu i Metohiji.

Osim lokalnih samouprava, konkurse su do 1. marta, prema Zakonu, morali da raspišu Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Pokrajinski sekretarijat AP Vojvodina za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Pokrajinski sekretarijat je konkurs za sufinansiranje medijskih projekata raspisao 28. februara, dok je Ministarstvo to učinilo 29. februara.

Podsetimo, prethodnim Zakonom o javnom informisanju i medijima nije bio propisan rok za raspisivanje konkursa u tekućoj godini.

Radna grupa koja je učestvovala u izradi aktuelnog Zakona odredila je najpre da rok za raspisivanje konkursa bude 31. januar. U toku javnih rasprava o Nacrtu, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović zaključio je da je ovaj rok kratak, te je Zakonom koji je sada na snazi propisano „da je organ koji raspisuje konkurs dužan je da ga raspiše najkasnije do 1. marta za tekuću godinu“.

Inače, Zakonom je propisano i da će organ koji u predviđenom roku ne raspiše konkurs za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog inforisanja biti kažnjen novčanom kaznom od 50 do 150 hiljada dinara.

Izvor: UNS

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Batut: Zbog posledica pušenja u Srbiji godišnje umre oko 19.000 ljudi

Miloš Marković

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

In memoriam: Nebojša Dimitrijević (1959-2024)

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X