DruštvoVideo

[VIDEO] Sajam zapošljavanja u znaku kineskih kompanija – Od 477 radnih mesta najviše potrebe u rudarstvu

sajam zaposljavanja Zijin

foto: Ist media

Sajam zapošljavanja koji organizuje Nacionalna služba za zapošljavanje u Boru, okupila je danas više od dvadeset poslodavaca, a među 23 firme koje su izrazile potrebu za radnicima, čak pet je kineskih, čija je primarna delatnost rudarstvo ili geološka istraživanja.

Od ukupno ponuđenih 477 slobodnih radnih mesta na sajmu, čak 269 su od strane kineskih kompanija koje traže inženjere u rudarstvu, metalurgiji, mašinstvu, elektrotehnici, saobraćajne inženjere ali su iskazali potrebu i u uslužnim zanimanjima kao što su mašinci, bravari, energetičari, vozači i građevinski radnici.

sajam zaposljavanja zijin
Najveća gužva za predaju CV-a bila je na štandovima kompanije Zijin

Ovom broju treba dodati i potrebu za čak stotinu radnika koje traži “Ineks plus”, firma koja se bavi fizičko-tehničkim obezbeđenjem uglavnom imovine kompanije Ziđin.

Bor je jedan od gradova u kome vlada deficit radnika, pa su posao u ovom gradu pronašli mnogi radnici iz Zaječara i Niša. Razlog tome je u činjenici da prosek zarada u kineskim kompanijama prelazi 100.000 dinara.

Zamenik generalnog direktora za ljudske resurse u Serbia Zijin Mining Jen Minghui (Yan Minghui), izjavio je na Sajmu da je početkom prošle godine u toj kompaniji, koja radi na projektu rudnika bakra “Čukaru Peki”, bilo zaposleno 200 radnika, da ih je sada 800, a do kraja godine biće više od hiljadu.

Jen Minghui Yan Minghui
Jen Minghui: Svi koji dele nše vrednosti mogu da nam se pridruže

Vrata naše kompanije otvorena su ne samo za iskusne, već i za mlade obrazovne ljude, pa se nadam da će mnogi pronaći svoj idealan posao u Zijinu, rekao je  Minghui i pozvao sve koji “dele iste vrednosti kompanije, da joj se pridruže.

Mirjana Popadić, rukovodilac sektora ljudskih resursa u Serbia Zijin Copper (nekadašnji RTB Bor), kazala je da će sa rastom proizvodnje, ova kompanija dodatno primiti između 200 i 300 radnika.

Na štandovima privatnih preduzetnika, Javnih preduzeća i ustanova kao i kompanija „Zijin Copper“ i „Zijin Mining“, mogle su se dobiti informacije o vrsti posla i traženim zanimanjima.

sajam zaposljavanja

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, koji je otvorio 17. Sajam, rekao je da je u 2022. godini na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje prijavljeno 3400 lica, dok ih je 2018. bilo 4760.

U Boru se, međutim, procenjuje da je rezultat manjeg broja nezaposlenih odlazak mnogih ljudi u inostranstvo, a to je i razlog nedostatka kadrova brojnih zanimanja.

 

.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Pitali smo: Predstoje li Boru restrikcije vode?

Ist Media

Bolji uslovi za penzionere u Slatini – opremljena sala Doma za najstarije

Miloš Marković

Serviser upozorava KADA KLIMA UREĐAJ MOŽE DA SE ZAPALI

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X