(VIDEO) Kod Kladova izgrađen najveći proizvođač energije iz obnovljivih izvora u Srbiji

591 2

KLADOVO, (Saša Trifunović, IST Media) Posle najveće hidroelektrane u ovom delu Evrope, Đerdapa 1 i 2, opština Kladovo dobila je juče i najveći solarni park od 13.600 metara kvadratnih panela snage dva megavata. Solarni paneli su postavljeni na površini od 4,5 hektara, nedaleko od sela Velesnica, i danas je pušten u rad drugi blok elektrane u koji je firma Solaris Enerdži (Solaris Energy) iz Srbije uložila tri miliona evra.

 

Resize of paneli 2

 

„Drago nam je da smo posle posle tri godina zajedničkog rada na ovom projektu završili drugi blok prve faze. Najveći doprinos ovom objektu u periodu izgradnje dali su upravo meštani Kladova i lokalne firme, jer je u tom periodu bilo angažovano preko 30 ljudi. Doprineli smo da ovoj opštini donesemo nova radna mesta, jer ćemo imati četiri kvalifikovana čoveka za upravljanje ovim modernim objektom“, rekao je na otvaranju Miloš Kostić, direktor firme Solaris Enerdži.

 

Resize of Antich solarni panel 20141115_134810

 

On se zahvalio i lokalnoj samoupravi što je na brz i efikasan način, i praktično bez čekanja u rekordnom roku, dodelila sve potrebne dozvole za početak rada na ovom projektu.

 

vrpca paneliVodeći se ovim primerom, predsednik opštine Kladovo, Radovan Arežina, podvukao je opredeljenost lokalne samouprave da efikasim radom prizove i ostale investitore da ulažu u ovu opštinu. „I na ovom primeru smo pokazali da umemo i možemo, pokazali smo kako treba da se ponaša odgovorna lokalna samouprava koja razmišlja o budućnosti“, kazao je on.

 

Ministar rudarstva i energetike Srbije, Aleksandar Antić, koji je prisustvovao ovom velikom događaju, istakao je da je ovo veliki dan za ljude koji su pokazali veliku hrabrost i entuzijazam da uđu u investiciju proizvodnje „zelene energije“.

 

„Jako sam srećan što je u ovom slučaju pre svega reč o našim sunarodnicima, mladim ljudima koji su pokazali korak sa vremenom koji Srbija treba da prati ulazeći u Evropsku uniju i koristeći obnovljive izvore energije“, rekao je Ministar Antić.

 

Gde može loza, mogu i paneli Kako bi se došlo do podataka o najpogodnijoj lokaciji za energetski parki, korišćeni su snimci iz satelita, ali i podaci Republickog hidrometeorološkog zavoda. Ti podaci su nedvosmisleno ukazali na veliki broj suncanih dana u ovom delu Srbije. Da je to tako, govori i cinjenica o cuvenim negotinskim poljima vinove loze.

 

On je istakao da će proizvodnja iz kladovskih solarnih panela značajno uticati na energetski sistem Srbije.

 

„Srbija danas proizvodi oko 21 procenat električne energije iz obnovljivih izvora, a 2020. ćemo morati da potrošnju iz obnovljivih izvora podignemo na 27 procenata. Zato će u realizaciji tog cilja ovakvi projekti u budućnosti biti najznačajniji. Jer, ne samo da su to naše obaveze koje smo mi kao država preuzeli pred međunarodnim institucijama, već je važno za budućnost naše dece“, dodao je ministar Antić.

 

Zaključio je da vreme prljavih izvora energije prolazi i da obnovljivi izvori, kao što su solarni i vetro-parkovi, energija iz bio mase, termalna energija postaju budućnost i prioritet Vlade Republike Srbije i ministarstva rudarstva i energetike.

 

 

Resize of paneli 4 Resize of paneli 3 Resize of paneli 1

 

 

POGLEDAJTE HELIO VIDEO

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

There are 2 comments

  1. bravo za njih samo mi nije jasno sta od toga ima narod?
    zaposlice cela 4 coveka. umirem od smeha hahahahahahahahaha!
    a ovamo brace milione na ovom bednom narodu

    Reply

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X