Ekonomija

Uz podršku ronilaca, posle 70 godina zamenjena mašinska oprema na brani Borskog jezera

Brana Borskog jezera

Tekst i foto: G.T.Vasilić/Kolektiv

Nedavno su prvi put, posle skoro 70 godina, zamenjeni ventili u zatvaračnici vodozahvata kod brane Borskog jezera. U ovaj poduhvat ušlo se zbog kvara na glavnom zatvaraču, ali i dotrajalosti ostalih, zbog čega je pretila opasnost da nadležni u Energani ostanu bez mogućnosti da regulišu protok jezerske vode i prilagođavaju ga potrebama industrijske potrošnje u Srbija Ziđin Koper, ali i prirodi. Zameni glavnog ventila prethodila je ronilačka misija, u kojoj je najpre trebalo locirati ulivnu građevinu ispod površine vode, a potom je „blindirati“ čeličnom tablom da bi radovi mogli da se izvedu.

brana ronioci

Otkad je u podnožju Crnog vrha podignuta armirano-betonska brana površine 13.000 kvadratnih metara, a građena je (od 1956. do 1959. godine) da bi se od okolnih malih reka napravila veštačka akumulacija za potrebe nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena Bor, ništa u sistemu vodosnabdevanja industrijskih pogona nije menjano, a mašinska oprema u zatvaračnici vodozahvata funkcionisala je besprekorno. Zub vremena je, međutim, učinio svoje.

Nikola Damnjanovic
Nikola Damnjanović

Zatvaračnica je na suvom, ispod brane, ali nismo imali geodetski snimak kompletne građevine i zato smo sondama, iz čamca, najpre snimili konfiguraciju dna akumulacije. Prvo smo organizovali inspekcijski zaron i za to angažovali profesionalne ronioce iz Beograda. Oni su ujedno izmerili rešetku na ulivnoj građevini i dostavili nam njene tačne dimenzije pošto, osim fotografije izgradnje brane i nekoliko crteža iz projektne dokumentacije, drugo nismo imali, kaže rukovodilac Energane Nikola Damnjanović.

Čelična tabla teška tonu je specijalnim splavom, na koji je utovarena uz pomoć bagera, dovezena do mesta iznad ulivne građevine, odakle su ronioci ispratili poranjanje u dubinu do lokacije na koju ju je trebalo ankerisati i tako „blindirati“ vodozahvat da bi u zatvaračnici mogao da se zameni glavni ventil. Ustanovljeno je da ulivna građevina nije ravna, pa je prijanjanje table dimenzija 2×1,8 metara, na dubini od 25 metara, dodatno iskomplikovalo ovaj posao. Radila su ga dva ronioca naizmenično, pošto jedan zaron ne traje duže od 45 minuta.

brana jezero ziđin Koper

Kada su ronioci ankerisali čeličnu tablu i njome zatvorili ulivnu građevinu, curenje je smanjeno na šest do sedam litara u sekundi, što je bilo dovoljno da radovi u zatvaračnici mogu da se izvedu. Majstori Jinšana najpre su zamenili glavni ventil, a potom i preostala četiri, navodi Damnjanović.

Vodom iz Borskog jezera snabdevaju se pogoni TIR-a, rudnik „Novo Cerovo“, jamsko servisno okno, flotacija i filtraža u sastavu Srbija Ziđin Koper, ali i gradska toplana i „Messer“. Jezerska voda ustupa se i javno komunalnom preduzeću „3. oktobar“ za pranje ulica.

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Realizacijom najvećeg investicionog ciklusa na Zapadnom Balkanu – PRAHOVO 2027 biće otvoreno više od 200 radnih mesta

Ist Media

Danas se u Srbiji godišnje generiše više od dva miliona tona komunalnog otpada koje završava na deponijama

Ist Media

Nova balon hala u flotaciji Veliki Krivelj suzbija prašinu iz rudnika

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X