Politika

Usvojen budžet za narednu godinu, opozicija kritikuje prioritete kapitalnih investicija

Skupstina Grada Bora

 

Odbornici Skupštine Grada Bora usvojili su budžet grada za 2023. godinu, koji je projektovan na 6,4 milijarde dinara, od čega je 5,8 osnovni projektovani prihod, dok je preostali iznos prenet iz ove godine.

Na sednici koja je trajala gotovo devet sati, najveća rasprava vodila se upravo o budžetu, za koji gradska vlast SNS, SPS i Vlaška stranka “Most” tvrdi da je razvojni, jer će dve trećine (3,1 milijarda) biti izdvojene za kapitalne investicije, dok su odbornici opozicije izneli niz zamerki, uz ocenu da budžet služi za krpljenje rupa u javnom sektoru, jer je u 2022. godini do septembra trećina novca otišla na subvencije JKP Toplani.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, obrazložio je da će za putnu infrastrukturu u 2023. godini biti izdvojeno 500 miliona dinara (40 do 50 kilometara puteva, trotoara i ivičnjaka), biće izgrađeno 17 novih dečijih igrališta sa savremenim podlogama i rekvizitima, najavio je ulaganje u Dom zdravlja za novu opremu i izdvajanje novca za kupovinu magnetne rezonance za potrebe dijagnostike.

Na početku zasedanja, odbornici opozicije negodovali su zbog toga što im je obiman skupštinski materijal dostavljen svega dva dana uoči zasedanja, zbog čega nisu imali vremena da se pripreme za sednicu.

Odbornica Stranke slobode i pravde Irena Živković ocenjuje da je na Skupštini zabeležen “istorijski trenutak” u kome se borskoj Toplani odobrava preko milijardu dinara subvencija, bez ikakvog obrazloženja.

I pored toliko uloženog novca iz džepa građana Bora, stanari u pojedinim delovima grada nemaju grejanje koje su platili. Ne smatrajući potrebu da diskutuju, odbornici vlasti su izglasali izgradnju Akva parka koji će Borane koštati više od 600 miliona dinara a koji je, umesto nove bolnice, procenjen kao prioritet, rekla je Živković za Ist media.

Skreće pažnju da je vladajuća većina odbila predloge te stranke za besplatan prevoz srednjoškolaca, dodelu besplatnih udžbenika srednjoškolcima, besplatan obrok u osnovim školama, za ponovno pokretanje Sigurne kuću, ali i sugestije da se postojeće usluge čiji su korisnici deca sa smetnjama u razvoju unaprede (lični pratilac, boravak Mozaik, Pomoć u kući) prošire i za uslugu stanovanja uz podršku, kao i osnivanje socijalnih preduzeća.

Dragan Marković, odbornik Narodne stranke, smatra da je budžet samo “lep bilten koji će vlasti SNS-SPS-Most poslužiti kao i prethodni, za izdvajanje subvencija tom preduzeću.

Dragan Marković Narodna stranka
Novim rebalansom budžeta predviđa se još 250 miliona dinara subvencija Toplani, i sa ranije izdvojenim novcem to čini 1,3 milijarde dinara, upozorava Marković.
Predlog te stranke, da se kroz dopunu dnevnog reda građani oslobode plaćanja grejanja za jedan mesec, imajući u vidu loš kvalitet grejanja, odbornici stranaka na vlasti nisu prihvatili.
Odbornik Pokreta slobodnih građana Ljubiša Marinković, ocenjuje da projektovani budžet nije u funkciji kapitalnih potreba građana, jer su njihove potrebe dobro grejanje, smanjenje gubitka pijaće vode i kvalitetna kanalizacija.
Ovako veliki budžet je direktna posledica priliva sredstava iz kompanije Ziđin. Nezakonitim smanjenjem zarada radnicima značajno će se smanjiti i budžet, pogoršati socijalni status radnika ali i svih građana, rekao je Marinković i najavio da će opozicija početkom naredne godine pokrenuti referendumsko pitanje da li je najavljen Akva park prioritet.
O tome da li je Akva park potreban Boru izjasnio se i odbornik Vladimir Stojičević iz GG Glasno za omladinu, koji je ocenio da je budžet planiran zarad “zadovoljenja privatnih i političkih interesa funkcionera na vlasti”.
Nejasno je zašto se gradi Akva park dok građani nemaju osnove uslove za život. Loši putevi, loša saobraćajna signalizacija, užasno stanje u Domu zdravlja, loše grejanje, prljav grad, užasan položaj ljudi na selu, sve su to posledica vlasti SNS-SPS interesne grupe. Vidi se da ih nije briga za građane, već grade Akva park koji je privatan a ne javan interes, rekao je Stojičević.
Zamerke je Stojičević uputio i na račun predsednika Skupštine Grada Dragana Žikića.
On bahato vodi sednice Skupštine i pokušava da prekrije svoje karakterne nedostatke smirenošću, konstantno pokazujući bezobrazluk i prostakluk, kaže Stojičević, koji je pozvao vlast da radi društvenog dijaloga smeni Žikića sa mesta predsednika Skupštine.
I Dalibor Jović iz GG Borci za Bor kritikuje odluku da su budžetom predviđena sredstva za izgradnju Akva parka umesto za novu bolnicu.
Dalibor Jović Borci za Bor
Naša inicijativa, koju je podržao i veliki broj građana Bora, da se u budžetu pronađe model kako bi se izdvajao novac za lečenje teško obolele dece ponovo nije prihvaćena, podseća Jović.
Ova grupa građana smatra da je u kapitalne investicije trebalo uvrstiti i uređenje odmarališa Savača, za koju je do sada izdvojeno oko 20 miliona dinara, a sada propada.
Što se tiče skupštinskog zasedanja, mislim da rasprave moraju biti žustrije i sa više pitanja postavljenih sa mesta. Ovako se montira vladajućoj većini da se samo čuje ono što njima odgovara, mišljenja je Jović.
Skupstina garada Bora 2
Skupštinska većina nije prihvatila nijedan amandman opozicije

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Boru odobrena toksikološka stanica, ali nema ko da radi

Miloš Marković

Irena Živković: Restrikcije vode u Krivelju su posledica rudarenja

Ist Media

Sednica Skupštine Grada Bora: Budžet nikad veći, ali poslovanje javnih preduzeća u debelom minusu

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X