Društvo

Uspešno završen Agro Info Karavan – Sezonski radnici na terenu saznali o boljim uslovima sezonskih poslova

Poljoprivredni proizvođači i sezonski radnici u 17 lokalnih samouprava širom Srbije imali su priliku tokom decembra i januara da se detaljno upoznaju sa pojednostavljenom procedurom angažovanja na sezonskim poslovima u poljoprivredi putem portala sezonskiradnici.gov.rs i mobilne aplikacije, jer je njihov grad obišao Agro Info Karavan, u organizaciji NALED-a i uz podršku Nemačke razvojne saradnje.

Tokom devet dana svim zainteresovanim predstavnicima lokalnih organa, kao i predstavnicima proizvođača i sezonskih radnika, predstavljena je procedura, prednosti elektronske prijave i podeljen promotivni materijal.

Nakon uspešno realizovane reforme kojom je uvedena elektronska prijava sezonaca, promocija na terenu ključna je za razumevanje benefita legalnog angažovanja, kako za poslodavce tako i za radnike. Organizatori Agro Info Karavana, zahvaljujući kome je dodatno na lokalu promovisana reforma angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi, potvrdili su potrebu za pravom informacijom svih zainteresovanih strana – zaposlenih u lokalnim samoupravama, filijalama Nacionalnih službi za zapošljavanje i Centara za socijalni rad, i posredno, poljoprivrednih proizvođača i sezonskih radnika.

Veliki poljoprivredni proizvođači koji imaju potrebu za većim brojem sezonskih radnika uredno koriste pojednostavljenu elektronsku proceduru za prijavu i odjavu radnika i zadovoljni su sprovedenom reformom, dok manji poljoprivredni proizvođači najčešće svoju proizvodnju obavljaju uz pomoć porodice, komšija, organizuju mobe i tu pomoć ne prijavljuju. Cilj promocije na lokalu je da se zainteresovane strane dodatno informišu o benefitima ove reforme i da razumeju zašto je važno prijavljivati radnike bez obzira da li je reč o malom ili velikom poslu, radniku ili prijatelju, kažu u NALED-u.

Agro Info Karavan je posetio Zrenjanin, Niš, Čačak, Kraljevo, Suboticu, Bačku Topolu, Inđiju, Sremsku Mitrovicu, Svilajnac, Jagodinu, Zaječar, Negotin, Vrbas, Odžake, Sombor, Žabalj i Grocku.

S obzirom na dosadašnje dobre rezultate i efekte uvođenja sistema elektronske prijave sezonskih radnika u oblasti poljoprivrede, u planu je proširenje sistema na druge delatnosti u kojima se često javlja potreba za povremenim i kratkotrajnim angažovanjima, pre svega u turizmu i ugostiteljstvu, građevini i pomoći u kući, najavljuju iz NALED-a.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Batut: Zbog posledica pušenja u Srbiji godišnje umre oko 19.000 ljudi

Miloš Marković

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

In memoriam: Nebojša Dimitrijević (1959-2024)

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X