Društvo

Uspešno završen Agro Info Karavan – Sezonski radnici na terenu saznali o boljim uslovima sezonskih poslova

Poljoprivredni proizvođači i sezonski radnici u 17 lokalnih samouprava širom Srbije imali su priliku tokom decembra i januara da se detaljno upoznaju sa pojednostavljenom procedurom angažovanja na sezonskim poslovima u poljoprivredi putem portala sezonskiradnici.gov.rs i mobilne aplikacije, jer je njihov grad obišao Agro Info Karavan, u organizaciji NALED-a i uz podršku Nemačke razvojne saradnje.

Tokom devet dana svim zainteresovanim predstavnicima lokalnih organa, kao i predstavnicima proizvođača i sezonskih radnika, predstavljena je procedura, prednosti elektronske prijave i podeljen promotivni materijal.

Nakon uspešno realizovane reforme kojom je uvedena elektronska prijava sezonaca, promocija na terenu ključna je za razumevanje benefita legalnog angažovanja, kako za poslodavce tako i za radnike. Organizatori Agro Info Karavana, zahvaljujući kome je dodatno na lokalu promovisana reforma angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi, potvrdili su potrebu za pravom informacijom svih zainteresovanih strana – zaposlenih u lokalnim samoupravama, filijalama Nacionalnih službi za zapošljavanje i Centara za socijalni rad, i posredno, poljoprivrednih proizvođača i sezonskih radnika.

Veliki poljoprivredni proizvođači koji imaju potrebu za većim brojem sezonskih radnika uredno koriste pojednostavljenu elektronsku proceduru za prijavu i odjavu radnika i zadovoljni su sprovedenom reformom, dok manji poljoprivredni proizvođači najčešće svoju proizvodnju obavljaju uz pomoć porodice, komšija, organizuju mobe i tu pomoć ne prijavljuju. Cilj promocije na lokalu je da se zainteresovane strane dodatno informišu o benefitima ove reforme i da razumeju zašto je važno prijavljivati radnike bez obzira da li je reč o malom ili velikom poslu, radniku ili prijatelju, kažu u NALED-u.

Agro Info Karavan je posetio Zrenjanin, Niš, Čačak, Kraljevo, Suboticu, Bačku Topolu, Inđiju, Sremsku Mitrovicu, Svilajnac, Jagodinu, Zaječar, Negotin, Vrbas, Odžake, Sombor, Žabalj i Grocku.

S obzirom na dosadašnje dobre rezultate i efekte uvođenja sistema elektronske prijave sezonskih radnika u oblasti poljoprivrede, u planu je proširenje sistema na druge delatnosti u kojima se često javlja potreba za povremenim i kratkotrajnim angažovanjima, pre svega u turizmu i ugostiteljstvu, građevini i pomoći u kući, najavljuju iz NALED-a.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

[AUDIO] Da li je navodna ideja o nuklearnom pogonu u Boru poslužila za nastavak “rata” SPS-a i SNS-a? Kinezi tvrde da im nuklearka ne pada na pamet

Ist Media

[VIDEO] Borski srednjoškolci poručuju: Nisi faca ako prekoračuješ brzinu!

Ist Media

Meštani Suvaje posle tri decenije dobili uredno snabdevanje vodom. Srbija Ziđin Majning izdvojila 1,5 miliona evra

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X