Društvo

Uoči sutrašnjeg štrajka radnika Ziđin Koper, menadžment izašao sa detaljima novog Pravilnika o radu

zijin1

 

Kompanija Srbija Ziđin Koper SZC (Zijin Copper), saopštila je danas da će prosečna zarada u tom preduzeću u 2023. godini biti povećana za 10 procenata, a saopštenje je usledilo dan uoči najavljenog štrajka sindikata kompanije najavljenog za sutra (četvrtak) sa početkom u 15.30 ispred ulaza u Ziđin.

Sindikati SZC zahtevaju usklađivanje zarada sa visinom rasta inflacije u Srbiji na predlog Socijalno ekonomskog za 14,3 posto, poništavanje aktuelnog Pravilnika o radu, i sklapanje Kolektivnog ugovora koji je bio na snazi uoči privatizacije bivšeg RTB-a Bor 2018. godine.

U saopštenju Ziđina navodi se da je, “u nameri da sa reprezentativnim sindikatima nastavi pregovore koji treba da dovedu do zaključenja Kolektivnog ugovora, pokazana spremnost za dogovor i učinjen dodatni napor da sindikalnim liderima predstavi novu ponudu”.

Novom ponudom, koja je dodatno poboljšana u odnosu na odredbe važećeg Pravilnika o radu, Srbija Ziđin Koper predvidela je rast neto zarada za zaposlene i u ovoj godini, tako da će prosečna plata tokom 2023. vredeti više od 120.000 dinara, što znači da će neto zarade koje Ziđin isplaćuje za 6.200 radnika biti u proseku povećane za oko 10 odsto. Prema novom obračunu povećanja zarada, vozači bi imali oko 12% veću neto platu, radnici u održavanju oko 13, dok bi na nekim pozicijama prosečna neto plata bila veća preko 14 odsto, navodi se u saopštenju SZC.

SZC navodi da je nova, poboljšana ponuda, predočena reprezentativnim sinidkatima i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Njome je, uprkos izazovima, predviđeno povećanje plata radnicima iako kompanija nije dostigla planiranu proizvodnju u 2022. godini, godini u kojoj je i prosečna cena bakra na svetskom tržištu bila niža od proseka u 2021, što je imalo negativan uticaj na prihod kompanije. I pored toga, neto plate su sa prosečnih 100.500 dinara u 2021. povećane prošle godine na preko 110.000 dinara, navodi se.

Kineska kompanija podseća da su za četiri godine, koliko Srbija Ziđin Koper posluje u Boru i Majdanpeku, neto zarade neprekidno su rasle.

Podsećaju da je prosečna neto plata povećana 61,5 odsto u odnosu na 2018, kada je zaposlenima u proseku isplaćivano 68.100 dinara.

SZC napominje i da je tokom četvorogodišnjeg poslovanja, na ime raznih poreza uplatila u republički budžet 348 miliona dolara i time dala značajan doprinos poboljšanju životnog standarda ne samo u Borskom regionu, nego i širom Srbije.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Batut: Zbog posledica pušenja u Srbiji godišnje umre oko 19.000 ljudi

Miloš Marković

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

In memoriam: Nebojša Dimitrijević (1959-2024)

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X