Društvo

U utorak tribina o kvalitetu vazduha u Boru. Ekolozi od Ziđin-a traže ponovo “DAN OTVORENIH VRATA”

Zijin zagadjenje

BOR, (IST Media) – Povodom Svetskog dana čistog vazduha, koji se obeležava svakog 3. novembra, Društvo mladih istraživača (DMI) u utorak 3. novembra u 18 sati u Medija centru (Tržni centar “Kocka”) organizuje tribinu “O kvalitetu vazduha u aglomeraciji Bor i dokumenta lokalne javne politike o zaštiti vazduha”.

U uvodniku poziva na tribinu, DMI podseća da su od početka godine stizala saopštenja iz kompanije Serbia Zijin Copper da će se stanje kvaliteta vazduha u Boru popraviti nakon remonta koji je obavljen krajem februara i početkom marta, ali su pozitivni efekti izostali, a zagađenje je bilo sve veće.

Stigla su nova obećanja da će problemi biti rešeni do 1. jula ove godine, a potom za Dan rudara, početkom avgusta. Ni ta obećanje se nisu ostvarila jer su u avgustu i prvoj polovini septembra koncentrcije sumpordioksida u centru grada bile 13 dana iznad graničnih vrednosti imisije a kod Jugopetrola čak 22 dana.

U prvoj polovini septembra stanje je bilo još nepovoljnije. U gradskom parku je za petnaest dana koncentracija sumpordioksida 9 dana bila iznad  dozvoljenih vrednosti a kod Jugopetrola čak 13 dana. Koncentracije olova su u avgustu kod Jugopetrola bile 16 dana iznad dozvoljenih vrednosti a u septembru 8 dana.

Iz tih razloga, DMI će pozvati menadžment kompanije Ziđin da nastavi tradiciju RTB Bor – organizovanja “Dana otvorenih vrata” što bi bio i nastavak komunikacije sa građanima. Na ovaj način, smatraju u DMI, Ziđin bi pokazao spremnost za saradnju sa građanima, da su integrisani u lokalnu zajednicu i iskreno posvećeni zaštiti kvaliteta vazduha i životne sredine.

Na tribini će govoriti: Toplica Marjanović, analizu stanja kvaliteta vazduha sa predlogom mera izneće Viša Tasić, dok će Branislav Živanović govoriti o dokumentu javne politike o zaštiti vazduha i njegovoj primeni u praksi.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

[AUDIO] Da li je navodna ideja o nuklearnom pogonu u Boru poslužila za nastavak “rata” SPS-a i SNS-a? Kinezi tvrde da im nuklearka ne pada na pamet

Ist Media

[VIDEO] Borski srednjoškolci poručuju: Nisi faca ako prekoračuješ brzinu!

Ist Media

Meštani Suvaje posle tri decenije dobili uredno snabdevanje vodom. Srbija Ziđin Majning izdvojila 1,5 miliona evra

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X