U novoj Beležnici pročitajte intervjue sa Vladom Arsićem i Draganom Velikićem

393 0

BOR, (IST Media) Intervjui sa književnicima Vladom Arsićem i Draganom Velikićem, zatim tekst prof. dr Dubravke Stojanović „Igra uloga: krvnici i žrtve u srpskim udžbenicima istorije“, samo je deo sadržaja 31. broja časopisa za bibliotekarstvo, književnost i kulturu „Beležnica“ koja je promovisana u borskoj Narodnoj biblioteci. 

 

Intervju sa Arsićem i Velikićem, vođeni su ovog proleća kada je ti pisce ugostila Narodna biblioteka Bor, kada su predstavili svoje romane Kad zvona zaneme, odnosno Islednik. Razgovore su njima vodile su Ana Janković i Violeta Stojmenović.

 

beleznica_bor_31_featPored intervjua, u rubrici koja prati izabrane događaje i programe u biblioteci, objavljen je i tekst prof. dr Dubravke Stojanović „Igra uloga: krvnici i žrtve u srpskim udžbenicima istorije“, nastao na osnovu predavanja koje je autorka održala u Narodnoj biblioteci Bor, govoreći o tome kako ideologije i politike tumače i prilagođavaju istorijske događaje i činjenice u skladu sa svojim vizijama i programima nacije, društva i države.

 

Marija Radosavljević, bibliotekar Dečjeg odeljenja NB Bor, opisala je dva izuzetno zanimljiva i podsticajna edukativna programa za decu, „Bajka“ i „Žarkin putopis“, koje su ona i Vesna Jovanović osmislile i dizajnirale, privukavši veliki broj korisnika osnovnoškolskog uzrasta.

 

U rubrici „Na našoj stazi“ objavljeni su stručni rad o recepciji stvaralaštva Đorđa Andrejevića Kuna u Boru (Slađana Đurđekanović Mirić, Muzej rudarstva i metalurgije u Boru), o borskim srednjoškolskim i studentskim listovima (Violeta Stojmenović), o Radio-klubu Bor (Žan Disterlo), kao i esej na temu letnjih bašta kafića i restorana sagledanih iz perspektive Bodrijarove teorije o simulakrumu i simulaciji (dr Đorđe Đorđević, Niš).

 

„Prikazi, čitanja, rasvetljenja“ donose prevod teksta uticajnog nemačkog filozofa Vilema Flusera o fotografiji („Fotografija kao postindustrijski objekat“); tekst Sanje Bosijoković o delu Živeo život Tola Manojlović Mome Dimića; prikaz knjige Spisi i ljudi Tibora Varadija, koji je napisao Branislav Dimitrijević; kritički osvrt Dragana Tešovića o tzv. literaturi za samopomoć i tekst o Savi Tekeliji i njegovoj zadužbini – školi Tekelijanum u Budimpešti, koji je napisala Dragica Radetić.

 

Izbor Beležnice je knjiga kolege i bivšeg sugrađanina Gorana Trailovića o pančevačkom i srpskom bibliotekarstvu, o kojoj je pisala direktorka biblioteke, Vesna Tešović. 

 

Beležnica je ilustrovana fotografijama irskog fotografa Krisa Fosita nastalim tokom njegovog jednomesečnog boravka u Boru, kada je, kao kamerman, snimao za potrebe dokumentarnog filma u nastajanju „Rudnik zlata“ američkog reditelja Bena Rasela.
Predstavljanje Beležnice prati izložba predmeta vezanih za tekstove: radio-amaterskih uređa, predmeta izrađenih za potrebe ili tokom programa Dečjeg odeljenja, knjiga čiji su autori zastupljeni u ovom broju Beležnice.

 

Izložba se može pogledati do petka 8. jula 2016, u sali na Informativnom odeljenju.

 

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X