KulturaNaslovi.netTema danaНекатегоризовано

U novoj Beležnici pročitajte intervjue sa Vladom Arsićem i Draganom Velikićem

BOR, (IST Media) Intervjui sa književnicima Vladom Arsićem i Draganom Velikićem, zatim tekst prof. dr Dubravke Stojanović “Igra uloga: krvnici i žrtve u srpskim udžbenicima istorije”, samo je deo sadržaja 31. broja časopisa za bibliotekarstvo, književnost i kulturu “Beležnica” koja je promovisana u borskoj Narodnoj biblioteci. 

 

Intervju sa Arsićem i Velikićem, vođeni su ovog proleća kada je ti pisce ugostila Narodna biblioteka Bor, kada su predstavili svoje romane Kad zvona zaneme, odnosno Islednik. Razgovore su njima vodile su Ana Janković i Violeta Stojmenović.

 

beleznica_bor_31_featPored intervjua, u rubrici koja prati izabrane događaje i programe u biblioteci, objavljen je i tekst prof. dr Dubravke Stojanović “Igra uloga: krvnici i žrtve u srpskim udžbenicima istorije”, nastao na osnovu predavanja koje je autorka održala u Narodnoj biblioteci Bor, govoreći o tome kako ideologije i politike tumače i prilagođavaju istorijske događaje i činjenice u skladu sa svojim vizijama i programima nacije, društva i države.

 

Marija Radosavljević, bibliotekar Dečjeg odeljenja NB Bor, opisala je dva izuzetno zanimljiva i podsticajna edukativna programa za decu, “Bajka” i “Žarkin putopis”, koje su ona i Vesna Jovanović osmislile i dizajnirale, privukavši veliki broj korisnika osnovnoškolskog uzrasta.

 

U rubrici “Na našoj stazi” objavljeni su stručni rad o recepciji stvaralaštva Đorđa Andrejevića Kuna u Boru (Slađana Đurđekanović Mirić, Muzej rudarstva i metalurgije u Boru), o borskim srednjoškolskim i studentskim listovima (Violeta Stojmenović), o Radio-klubu Bor (Žan Disterlo), kao i esej na temu letnjih bašta kafića i restorana sagledanih iz perspektive Bodrijarove teorije o simulakrumu i simulaciji (dr Đorđe Đorđević, Niš).

 

“Prikazi, čitanja, rasvetljenja” donose prevod teksta uticajnog nemačkog filozofa Vilema Flusera o fotografiji (“Fotografija kao postindustrijski objekat”); tekst Sanje Bosijoković o delu Živeo život Tola Manojlović Mome Dimića; prikaz knjige Spisi i ljudi Tibora Varadija, koji je napisao Branislav Dimitrijević; kritički osvrt Dragana Tešovića o tzv. literaturi za samopomoć i tekst o Savi Tekeliji i njegovoj zadužbini – školi Tekelijanum u Budimpešti, koji je napisala Dragica Radetić.

 

Izbor Beležnice je knjiga kolege i bivšeg sugrađanina Gorana Trailovića o pančevačkom i srpskom bibliotekarstvu, o kojoj je pisala direktorka biblioteke, Vesna Tešović. 

 

Beležnica je ilustrovana fotografijama irskog fotografa Krisa Fosita nastalim tokom njegovog jednomesečnog boravka u Boru, kada je, kao kamerman, snimao za potrebe dokumentarnog filma u nastajanju “Rudnik zlata” američkog reditelja Bena Rasela.
Predstavljanje Beležnice prati izložba predmeta vezanih za tekstove: radio-amaterskih uređa, predmeta izrađenih za potrebe ili tokom programa Dečjeg odeljenja, knjiga čiji su autori zastupljeni u ovom broju Beležnice.

 

Izložba se može pogledati do petka 8. jula 2016, u sali na Informativnom odeljenju.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Srbija Ziđin Koper donirala 1,2 miliona dinara Fudbalskom klubu Krivelj

Ist Media

Beživotno telo Boranke izvučeno iz Borskog jezera

Ist Media

Poznata još dva imena koja će nastupiti na ovogodišnjem Nišvilu. Sjajna Dženi Mekferson i jazz trubač Teo Kroker

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X