Društvo

U borskom Domu za stare od decembra preminulo nekoliko korisnika a prve vakcine tek za desetak dana

dom za stare vila katarina

BOR – Vakcinacija protiv korona virusa će se od danas odvijati na više od 30 lokacija, i oko 110 punktova za vakcinaciju, javila je Radio televizija Srbije, a borski dom za stare “Vila Katarina”, kako je rečeno IST Mediji, prvi kontigent vakcina za imunizaciju može očekivati tek za desetak dana.

Vlasnik ovog privatnog doma Milovan Đurić, rekao nam je da su dobili informaciju da će vakcine stići za desetak dana a imunizacijom će biti obuhvaćeni i zdravstveni radnici i korisnici doma.

Podneli smo spisak sa brojem ljudi koji treba da se vakcinišu i očekujemo odgovor kada će se to i desiti, rekao je on.

Da je korona virus ušao u borski dom za stare obelodanjeno je 9. decembra prošle godine.

Tada je rečeno da je u tom domu evidentrano ukupno 19  osoba pozitivnih na virus , od čega je 16 korisnika i troje zaposlenih. U međuvremenu, nekoliko korisnika sa težim oboljenjima je preminulo od posledica covid-19, iako su, kako je objašnjeno, tokom epidemije u domu primenjivane “ekstremne mere zaštite”, ali je virus uneo neko od zaposlenih iako je na testu bio negativan.

Milovan Đurić je podsetio da je ta ustanova izabrala najteži i najefikasniji način za prevenciju širenja virusa, tako što je rad organizovan u dve grupe od po 11 radnika koji ulaze u petnaestodnevni karantin i žive zajedno sa korisnicima kako ne bi išli kući i da ne bi uneli virus u dom.

Desilo se ono što nismo očekivali, a to je da test nije identifikovao prisustvo virusa kod zaposlenih i posle nekoliko dana njemu su se pojavili prvi simptomi. On je odmah udaljen sa posla, ali je, nažalost, sve vreme bio sa korisnicima u kontaktu i verovatno bio izvor zaraze, rekao je Đurić.

On je rekao da je trenutno situacija u domu stabilna i da se rade antigenski testovi.

Mi smo u karantinu gotovo godinu dana i danas će predstavnici Zavoda za javno zdravlje testirati sve zaposlene i korisnike, a rezultat ćemo videti nakon dva dana, dodao je Đurić.

U Srbiju je juče stiglo 19.500 Fajzerovih vakcina protiv korona virusa, što je drugi kontingent nakon što je 4.875 doza te vakcine nabavljeno 22. decembra prošle godine.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

In memoriam: Nebojša Dimitrijević (1959-2024)

Ist Media

U toku radovi na zameni toplotnih podstanica

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X