Trasa VOŽD KARAĐORĐE od Bora do Beograda proglašena projektom od posebnog značaja

260 0

BOR, (IST Media) Vlada Srbije donela je zaključak kojim je projekat izgradnje državnog puta I reda Vožd Karađorđe proglašen za projekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju, što znači da će se prilikom njegove realizacije primenjivati i poseban zakon, leks specijalis koji je Skupšina usvojila u februaru.

prema pisanju sajta E-kapija, Zakonom o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju previđeno je da se za sve projekte koji budu proglašeni projektima od posebnog značaja, skrati vreme za eksproprijaciju zemljišta i rešavanje imovinko-pravnih odnosa, ali i da se neće primenjivati odredbe o rokovima Zakona o javnim nabavkama.

Takođe, prema ovom zakonu, procedura koja se tiče javnih nabavki neće se primenjivati ni u slučajevima kada je međunarodnim ugovorima drugačije određeno.

Koridori Srbije su saopštili da je realizacija projekta izgradnje državnog puta I reda Vožd Karađorđe, dužine oko 220 km od izuzetnog značaja i uticaja na razvoj i unapređenje infrastrukturnih, ekonomskih, privrednih i drugih interesa Republike Srbije.

Značaj se uviđa prevashodno kroz sagledavanje uticaja na putnu mrežu u Republici Srbiji, ali i šire, s obzirom da će predmetni auto-put predstavljati saobraćajnicu koja povezuje Istočnu Srbiju sa Centralnom i Zapadnom Srbijom i auto-putevima E-7, koji predstavlja deo međunarodne trase E-75, odnosno deo drumskog Koridora 10 i E-763, navedeno je u saopštenju Koridora.

Projekat izgradnje ovog Šumadijskog koridora obuhvata teritorije Sopota, Mladenovca, Lazarevca, Aranđelovca, Topole, Rače, Lapova, Velike Plane, Svilajnca, Despotovca i Bora.

Na ovaj način ostvariće se veza Istočne, Zapadne i Centralne Srbije sa Beogradom i Vojvodinom na severu, odnosno centralnom i zapadnom Evropom, kao i sa južnim delovima Republike, odnosno Makedonijom, Bugarskom i dalje sa Bliskim istokom i Azijom, saopštili su Koridori.

Kako je ranije izjavio Zoran Drobnjak, v.d. direktora Puteva Srbije, gradnja ove saobraćajnice bi trebalo da bude završena u naredne četiri godine.

Trasu ovog i ostalih glavnih puteva koji se grade ili je obećano da će se graditi u Srbiji, pogledajte na INFO-MAPI E-kapije.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X