Društvo

Teški metali u reci Pek. Preporučeno da se vodom ne zalivaju bašte

MAJDANPEK – Zavod za javno zdravlje Požarevac dostavio je analize vode iz reke Pek, iz kojih se vidi višestruko povećano prisustvo vrednosti bakra, mangana, gvožđa i sulfata u reci. Građani Kučeva smatraju da je do zagađenja reke došlo zbog ispuštanja otpadnih voda iz rudnika bakra u Majdanpeku koji je sada u vlasništvu kineske kopanije Ziđin.

Kako piše sajt boom93, usled ovih zabrinjavajućih podataka, rukovodstvo opštine Kučevo će zatražiti hitan prijem u Ministarstvu za zaštitu životne sredine kako bi se preduzeli koraci u rešavanju tog problema.

Zatražićemo od Zavoda za javno zdravlje dodatne informacije i pojašnjenje o štetnosti utvrđene zagađenosi reke, kako za ljude tako i za životinjski svet. Doneli smo preporuku da građani  ne pecaju, ne koriste vodu iz Peka za zalivanje bašti ili napajanja stoke kao i da ne vade šljunak iz korita ili oko reke, rekao je predsednik opštine Kučevo Ivan Rajičić.

Prema objavljenim podacima, najveće povećanje vrednosti metala u reci imalo je gvožđe, čija je dozvoljena referenta vrednost 1000 mikrograma po litru, a analize su pokazale da je izmerena vrednost u Peku na dan uzorkovanja bila 12 puta veća.

Analizu vode je, inače, zatražio radni tim Kučeva, Velikog Gradišta, Golupca i Majdanpeka.

Rajičić je napomenuo da svi građani koji imaju bunare u slivu reke u blizini od 50 do 100 metara mogu da se obrate lokalnoj  samoupravi radi analize kvaliteta vode u njima a javnom komunalnom preduzeću „Kučevo“ naloženo je da se analiza pijaće vode sa vodoizvorišta „Mlaka“ radi svakih 10 dana.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Batut: Zbog posledica pušenja u Srbiji godišnje umre oko 19.000 ljudi

Miloš Marković

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

In memoriam: Nebojša Dimitrijević (1959-2024)

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X