Teški metali u reci Pek. Preporučeno da se vodom ne zalivaju bašte

466 0

MAJDANPEK – Zavod za javno zdravlje Požarevac dostavio je analize vode iz reke Pek, iz kojih se vidi višestruko povećano prisustvo vrednosti bakra, mangana, gvožđa i sulfata u reci. Građani Kučeva smatraju da je do zagađenja reke došlo zbog ispuštanja otpadnih voda iz rudnika bakra u Majdanpeku koji je sada u vlasništvu kineske kopanije Ziđin.

Kako piše sajt boom93, usled ovih zabrinjavajućih podataka, rukovodstvo opštine Kučevo će zatražiti hitan prijem u Ministarstvu za zaštitu životne sredine kako bi se preduzeli koraci u rešavanju tog problema.

Zatražićemo od Zavoda za javno zdravlje dodatne informacije i pojašnjenje o štetnosti utvrđene zagađenosi reke, kako za ljude tako i za životinjski svet. Doneli smo preporuku da građani  ne pecaju, ne koriste vodu iz Peka za zalivanje bašti ili napajanja stoke kao i da ne vade šljunak iz korita ili oko reke, rekao je predsednik opštine Kučevo Ivan Rajičić.

Prema objavljenim podacima, najveće povećanje vrednosti metala u reci imalo je gvožđe, čija je dozvoljena referenta vrednost 1000 mikrograma po litru, a analize su pokazale da je izmerena vrednost u Peku na dan uzorkovanja bila 12 puta veća.

Analizu vode je, inače, zatražio radni tim Kučeva, Velikog Gradišta, Golupca i Majdanpeka.

Rajičić je napomenuo da svi građani koji imaju bunare u slivu reke u blizini od 50 do 100 metara mogu da se obrate lokalnoj  samoupravi radi analize kvaliteta vode u njima a javnom komunalnom preduzeću „Kučevo“ naloženo je da se analiza pijaće vode sa vodoizvorišta „Mlaka“ radi svakih 10 dana.

 

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X