Svetski dan zdravlja u znaku borbe protiv dijabetesa

438 0

SRBIJA (IST Media, Beta) Svetski dan zdravlja 7. april pod sloganom “Pobedimo dijabetes”, obeležen je danas u Srbiji brojnim programima posvećenim zaustavljanju porasta obolelih od šećene bolesti sa kojom se u svetu bori oko 415 miliona ljudi i oko 760.000 u Srbiji.

 

dijabetesMinistar zdravlja Zlatibor Lončar je na skupu u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” najavio je da će posebna pažnja biti posvećena unapređenju snabdevanja lekovima, kao i pravovremena dijagnostika i prevencija.

 

“Rad na nacionalnom programu prevencije i rane detekcije ove bolesti nastaviće se ovim intenzitetom”, kazao je ministar i kao jednu od mera naveo i širenje mreže savetovališta za dijabetes u domovima zdravlja.

 

Prema njegovim rečima, od pre mesec dana u 30 od 40 predviđenih domova zdravlja (među kojima je i borski Dom zdravlja), sprovedena je reorganizacija i započet rad u savetovalištima po novim principima, a proces obnavljanja savetovališta u preostalim domovima zdravlja je u toku.

 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” 470.000, ili 8,1 odsto odraslog stanovništva u Srbiji zna za svoju bolest, a još oko 290.000 njih nema uspostavljenu dijagnozu i ne leči se. Dijabetes je i peti vodeći uzrok umiranja u Srbiji. Prema podacima dispanzera za dijabetičare borskog Doma zdravlja, u opštini Bor je registrovano oko 4000 obolelih od šećerne bolesti.

 

Svetska zdravstvena organizacija ukazala je da je dijabetes jedan od najvećih izazova za zdravstvene sisteme u celom svetu, a što se Srbije tiče apeluje se na bolju prevenciju, pre svega smanjenje broja gojaznih, kao i promociju fizičke aktivnosti stanovništva.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Počinje berba višanja

Piše - 12. June 2015. 0
ZAJEČAR (IST Media, Snežana Stanojević) Poljoprivredno dobro „Zaječar“ AD od subote 13. juna organizuje berbu višanja na plantaži „Trnavačko brdo“.…

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X