DruštvoTema danaНекатегоризовано

Svetski dan zdravlja u znaku borbe protiv dijabetesa

SRBIJA (IST Media, Beta) Svetski dan zdravlja 7. april pod sloganom “Pobedimo dijabetes”, obeležen je danas u Srbiji brojnim programima posvećenim zaustavljanju porasta obolelih od šećene bolesti sa kojom se u svetu bori oko 415 miliona ljudi i oko 760.000 u Srbiji.

 

dijabetesMinistar zdravlja Zlatibor Lončar je na skupu u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” najavio je da će posebna pažnja biti posvećena unapređenju snabdevanja lekovima, kao i pravovremena dijagnostika i prevencija.

 

“Rad na nacionalnom programu prevencije i rane detekcije ove bolesti nastaviće se ovim intenzitetom”, kazao je ministar i kao jednu od mera naveo i širenje mreže savetovališta za dijabetes u domovima zdravlja.

 

Prema njegovim rečima, od pre mesec dana u 30 od 40 predviđenih domova zdravlja (među kojima je i borski Dom zdravlja), sprovedena je reorganizacija i započet rad u savetovalištima po novim principima, a proces obnavljanja savetovališta u preostalim domovima zdravlja je u toku.

 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” 470.000, ili 8,1 odsto odraslog stanovništva u Srbiji zna za svoju bolest, a još oko 290.000 njih nema uspostavljenu dijagnozu i ne leči se. Dijabetes je i peti vodeći uzrok umiranja u Srbiji. Prema podacima dispanzera za dijabetičare borskog Doma zdravlja, u opštini Bor je registrovano oko 4000 obolelih od šećerne bolesti.

 

Svetska zdravstvena organizacija ukazala je da je dijabetes jedan od najvećih izazova za zdravstvene sisteme u celom svetu, a što se Srbije tiče apeluje se na bolju prevenciju, pre svega smanjenje broja gojaznih, kao i promociju fizičke aktivnosti stanovništva.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U toku su radovi na uređenju Bora. Na red došao parking u ulici Jovana Dučića

Miloš Marković

Učenici generacije u Boru. Ponos grada na bilbordima

Miloš Marković

Pitali smo: Predstoje li Boru restrikcije vode?

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X