Korona

Stvorili su se svi uslovi za UKIDANJE VANREDNOG STANJA

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je na sednicu Skupštine Srbije izjavila da su se stvorili svi uslovi da se ukine vanredno stanje u Srbiji uvedeno usled pandemije korona virusa i navela je da ono ne treba da traje “ni dan duže nego što je potrebno”.

Brnabić je na sednici parlamenta navela da u Srbiji više od sedam dana ima manje od pet odsto zaraženih korona virusom, što je najvažniji osnov za ukidanje vanrednog stanja.

Prema njenim rečima, preporuka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) je da se mere postepeno ublažavaju kada se ispune šest uslova koji su dostavljeni Ministarstva zdravlja.

Dokazi pokazuju da je prenošenje Kovid-19 kontrolisano, što smo mi ispunili već duže od sedam dana. Pod dva, zdravstveni sistemi imaju dovoljno kapaciteta da identifikuju, izoluju, testiraju i leče sve slučajeve, kao i da prate i smeštaju sve kontakte u karantin, što je sva sreća bio slučaj u Srbiji od prvog dana i to se nije promenilo, kazala je predsednica Vlade Srbije.

Ona je dodala da su uslovi SZO da su “rizici od epidemije svedeni na minimun u okruženjima velike ranjivosti”, da se preventivne mere uspostavljaju na radnim mestima, kao i upravljanje rizikom od importovanja ili eksportovanja zaraze iz zajednica sa visokim rizikom prevršenja.

Dodala je da je poslednji uslov da lokalne zajednice učestvuju u prelasku na blaže mere.

Brnabić je ocenila da su tri osnovna uslova ispunjena i dodala da je odgovorno od Vlade da se predloži ukidanje vanrednog stanja.

Vanredno stanje u Republici Srbiji zbog korona virusa uvedeno je 15. marta.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U Boru nagli porast broja novozaraženih. Omikron virus je zarazniji i lakše se prenosi

Saša Trifunović

Na teritoriji grada 58 zaraženih korona virusom, jedna osoba preminula

Ist Media

Broj aktivnih slučajeva korona virusa u Boru danas je 49

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X