Društvo

Startuje Agro Info Karavan za poljoprivrednike i sezonske radnike

foto: VOA

Poljoprivredni proizvođači i sezonski radnici u 15 lokalnih samouprava širom Srbije moći će iz prve ruke da se upoznaju sa pojednostavljenom procedurom angažovanja na sezonskim poslovima putem portala i mobilne aplikacije, jer u njihovo grad stiže Agro Info Karavan, koji organizuje NALED, uz podršku Nemačke razvojne saradnje.

Nakon uspešno realizovane reforme kojom je uvedena elektronska prijava sezonaca, promocija na terenu ključna je za razumevanje benefita legalnog angažovanja, kako za poslodavce tako i za radnike.

Krajnji rezultati reforme jesu zadovoljna privreda i radnici. Rad na crno u ovoj oblasti smanjen je za 37 odsto samo tokom prve godine. Dosad je prijavljeno oko 44.000 sezonaca čija su prava zaštićena i uvećani su budžetski prihodi za četiri miliona evra. Počev od 24. decembra, tokom devet dana svim zainteresovanim predstavnicima lokalnih organa, proizvođačima i sezonskim radnicima predstavićemo proceduru, prednosti elektronske prijave i podeliti promotivne materijale kaže Tisa Čaušević, šefica Jedinice za hranu i poljoprivredu u NALED-u.

Agro Info Karavan posetiće Zrenjanin (24.12), Niš (25.12), Čačak i Kraljevo (28.12), Suboticu i Bačku Topolu (29.12), Inđiju i Sremsku Mitrovicu (05.01), Grocku (06.01), Svilajnac i Jagodinu (11.01),  Zaječar i Negotin (13.01) i Sombor i Vrbas (15.01). U cilju poštovanja epidemioloških mera i bezbednosti, predstavljanja sistema će biti održana na otvorenom. Informacije o tačnom terminu i lokaciji moguće je dobiti u lokalnoj samoupravi.

Do 2019. godine angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi podrazumevalo je složenu proceduru koja je od poslodavca zahtevala da izdvoji oko pet sati mesečno za angažovanje jednog sezonskog radnika. Zbog toga je na godišnjem nivou čak 95% sezonaca u poljoprivredi radilo u sivoj zoni. Poljoprivredni proizvođači danas mogu putem veb portala  www.sezonskiradnici.gov.rs  i prve mobilne aplikacije za servise državne uprave, da registruju sezonske radnike za samo 5 minuta, a osim kompanija, poslodavci mogu da budu i vlasnici poljoprivrednih gazdinstava.

Osim za poslodavce, novi sistem je osigurao brojne benefite i za sezonske radnike, kojima je omogućeno da ostvare svoja prava na zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu, penzijsko i invalidsko osiguranje za svaki dan radnog angažovanja, kao i zadržavanje statusa nezaposlenog lica i ranije stečenih prava na novčanu socijalnu pomoć.

Inicijativu za pojednostavljenje ovog procesa pokrenula je grupa poljoprivrednih kompanija iz Srema, zajedno sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj 2015. godine. Nakon razmene iskustava sa zemljama u regionu, razvijen je inicijalni koncept reforme, koja je sprovedena u saradnji sa Vladom Srbije i uz podršku Nemačke razvojne saradnje.

Višegodišnji napori rezultirali su Zakonom o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima koji je usvojen u junu 2018. godine. To je stvorilo uslove za razvoj elektronskog sistema prijave sezonskih radnika, koji je sa radom počeo u januaru naredne godine.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

In memoriam: Nebojša Dimitrijević (1959-2024)

Ist Media

U toku radovi na zameni toplotnih podstanica

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X