Politika

SSP: Porast nasilja u porodici a u istočnoj Srbiji ne postoji nijedna sigurna kuća

centar za socijalni rad Bor

Centra za socijalni rad u Boru; Foto: Ist media

Iako je u Srbiji poslednjih pet godina povećan broj registrovanih slučajeva nasilja u porodici, u Istočnoj Srbiji nema nijedne Sigurne kuće koje bi zbrinule ugrožene, upozorila je danas Stranka Slobode i pravde (SSP) u Boru.

Predsednica Gradskog odbora SSP Irena Živković, istakla je danas da će ova tema, između ostalog, biti jedna od predloga za novi nacrt budzeta.

Do tada pozivamo članove Gradskog veća, zaduženih za ova pitanja i Centar za socijalni rad, da se održe razgovore na ovu temu u kojoj bi se uključili stručni ljudi, ali i nevladin sektor, izjavila je danas Živković.

Ona podseća da je sigurna kuća u Boru radila dok je  trajao projekat koji je finansirala Evropska unija, a da je po isteku projekta odmah zatvorena, jer se očigledno smatralo da je, ili nepotrebna, ili predstavlja trošak za budžet.

Naglašava da je pre pet godina u Majdanpeku odobren projekat Sigurne kuće kojim je trebalo da bude pokriven čiav region, projekat je čak i izglasan na Skupštini, određen i budžet, lokacija i edukovan kadar, a onda se naprasno stalo i projekat nikada nije zaživeo.

Irena Živković SSPSmatramo da je ovo jedna od bitnijih tema, naročito što je porodično nasilje u svojoj kulminaciji poslednjih godina. Samo od početka ove godine ubijene su 22 žene.  Sigurne ženske kuće su prihvatilišta namenjena svim ženama i njihovoj deci koji su ugroženi fizičkim, seksualnim, psihičkim i ekonomskim nasiljem u porodici i zato je sramota za Bor kao grad i Centar za socijalni rad koji se ne bave ovim temama, kaže predsednica borskog SSP.

U Srbiji postoje sigurne kuće u Beogradu, Novom Sadu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Kragujevcu, Nišu, Jagodini, Pančevu, Leskovcu, Šapcu, Smederevu, Priboju, Vranju i prihvatilište za urgentne slučajeve u Vlasotincu ali ne i u Timočkoj Krajini.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Boru odobrena toksikološka stanica, ali nema ko da radi

Miloš Marković

Irena Živković: Restrikcije vode u Krivelju su posledica rudarenja

Ist Media

Sednica Skupštine Grada Bora: Budžet nikad veći, ali poslovanje javnih preduzeća u debelom minusu

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X