EkonomijaTema danaНекатегоризовано

Spaskovski: Čilenski Kodelko planira saradnju sa RTB Bor

codelco-chileBOR (IST Media) Predstavnici rudarske kompanije “Kodelko” (Codelco) iz Čilea, zainteresovani su za povećanje kapaciteta nove topionice Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor koja je u izgradnji, obavestila je novinare preš služba borske kompanije.

 

“U razgovoru menadžmenta dve kompanije bilo je reči o eventualnom povećanju kapaciteta novog metalurškog agregata sa projektovanih 80 hiljada tona bakra godišnje na 100 do 110 hiljada tona”, prenela je novinarima portparol RTB-a, Gorica Tončev Vasilić.

 

Generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski, potvrdio je da je borska kompanija zainteresovana za proširenje kapaciteta na ovaj način, ali bi odluku o tome morala da donese Vlada Srbije.

 

On je objasnio da je kapacitet novog pirometalurškog postrojenja koje RTB gradi moguće povećati ukoliko se projektovani kvalitet koncentrata bakra sa 22 procenta poveća na 26 do 28 odsto.

 

“Drugačije ne bismo mogli, jer je sva oprema za novu topionicu već stigla u Bor”, rekao je Spaskovski.

 

topionica izgradnja

 

Prema njegovim rečima, u Kodelku su zainteresovan da deo koncentrata bakra koji proizvedu u okolini Bora prerađuje u novoj topionici, ali su i spremni da pomognu Basenu u iznalaženju najekonomičnije tehnologije otkopavanja rudnog ležišta “Borska reka”.

 

“Kodelko trenutno usavršava tehnologiju otkopavanja takvih ležišta i ona je, prema njihovim rečima, mnogo jeftinija od blok-kejving metode. Mi smo, zato, veoma zainteresovani za saradnju sa njima u toj oblasti”, rekao je Spaskovski.

 

Kodelko je jedna od najmoćnijih svetskih rudarskih kompanija.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Realizacijom najvećeg investicionog ciklusa na Zapadnom Balkanu – PRAHOVO 2027 biće otvoreno više od 200 radnih mesta

Ist Media

Danas se u Srbiji godišnje generiše više od dva miliona tona komunalnog otpada koje završava na deponijama

Ist Media

Nova balon hala u flotaciji Veliki Krivelj suzbija prašinu iz rudnika

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X