Politika

Solidarna pomoć iz budžeta i funkcionerima Grada Bora

skupstina grada Bora

 

Administrativno-mandatna komisija Skupštine grada Bora, donela je rešenje o isplati solidarne pomoći u iznosu od po 50.000 dinara zaposlenim postavljenim i izabranim licima, među kojima su i gradonačelnik, njegov zamenik i članovi Gradskog Veća.

U obrazloženju komisije navodi se da je “Kolektivnim ugovorom kod poslodavca grada Bora poslodavac dužan da planira i zaposlenom isplati solidarnu pomoć radi poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja zaposlenog”.

U rešenju se navodi da pravo na ovu pomoć ima ukupno 12 lica, među kojima su gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i njegov zamenik  Milivoje Janošević.

Po 50.000 dinara dobiće i članovi veća Srećko Zdravković, Marko Nikolić, Ljubiša Repeđić i Milena Stanojković Kožović, kao i pomoćnici gradonačelnika Nikola Marić, Vukoman Vranić i Boban Stojanović.

Pomoć će dobiti i sekretarka skupštine grada Bora Milena Pejčić, zamenica gradskog pravobranioca grada Bora Bojana Buđelan, ali i Ljubinka Jelić, nekadašnja načelnica gradske uprave a koja je nakon nedavnog odlaska u penziju postavljena na mesto zamenice sekretarke skupštine grada.

Član komisije i odbornik opozicione Vlaške narodnr stranke u Skupštini grada Bora Predrag Balašević, kaže za Ist media da je glasao za ovo rešenje zbog obaveza koje postoje po Kolektivnom ugovoru, i niskih plata u gradskoj upravi, ali je predložio da se gradonačelnik, njegov zamenik i članovi Gradskog Veća odreknu te pomoći a da se taj novac raspodeli ostalim radnicima gradske uprave koji imaju prava na to.

Bilo je reči i da se zaposlenima u gradskoj upravi, koji zaista imaju mizerne plate, dodeli solidarna pomoć u visini prosečne zarade. Ali zašto nije tako, to je pitanje i za sindikat i načelnika Gradske uprave koji su pregovarali o Kolektivnom ugovoru, kaže Balašević.

On podseća da su radnici javnih preduzeća već dobili solidarnu pomoć, a ostalo je da pomoć prime radnici u ustanovama.

Balašević smatra da solidarnu pomoć nije trebalo deliti linearno, već da najveći deo pripadne radnicima opštinske uprave čije su zarade među najnižima u Boru.

Slično smatra i odbornik Narodnog pokreta Srbije Dragan Marković, koji se slaže da radnici gradske uprave, a pogotovo javnih ustanova, nemaju adekvatna primanja, ali postavlja pitanje otkud među njima gradski funkcioneri.

Inflacija je obezvredila materijalni položaj radnika gradske uprave, pa će solidarna pomoć samo ublažiti to stanje. Sa druge strane nije jasno kako su se tu našli pojedinci iz vlasti, gradonačelnik, zamenik gradonačelnika, članovi gradskog veća ili i Ljubinka Jelić, koja je nakon odlaska u penziju sada na izmišljenoj funkciji zamenika sekretara skupštine, pita se Marković.

On podseća i da je ova solidarna pomoć obezbeđena nedavnim rebalansom budžeta, ali da će tim rebalansom, za razliku od lokalnih funkcionera, domaćinstva u Boru primiti solidarnu pomoć od 15.000 dinara.

Iako je ova pomoć predviđena Kolektivnim ugovorom, činjenica da će i predstavnici gradske vlasti dobiti solidarnu pomoć,  već je izazvala brojne negativne reakcije na društvenim mrežama ali i u samom gradu.

Na jednom od stubova postavljen je plakat na kome se nalazi fotografija gradonačelnika Bora i njegovog zamenika, a građani se pozivaju da u posebnom odeljku plakata ostave prilog za solidarnu pomoć.

 

milikic janosevic

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Predstavnici liste Srbija protiv nasilja razgovarali sa Boranima. Pozvali na glasanje i za podršku listi broj 7

Ist Media

Opozicija Bora: Gradonačelnik zloupotrebljava funkciju u izbornoj kampanji

Ist Media

Vesić obećao rekonstrukciju puta koje je JP “Putevi Srbije” obećalo pre tri godine

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X