Društvo

Sindkat Nezavisnost traži od države kontrolu Ugovora o strateškom partnerstvu sa Ziđin-om

rtb zijin

BOR – Sindikat Nezavisnost kompanije Srbija Ziđin Koper uputio je pismo Ministarstvu  rudarstva i energetike i Ministarstvu privrede od kojih očekuju hitno pokretanje postupka kontrole primene Ugovora o strateškom partnerstvu, a povodom nacrta novog Kolektivnog ugovora koga su ocenili “krajnje nepristojnim”.

Upoznajemo vas sa citiranim tekstom dopisa koji je dostavljen Ministarstvima od kojih očekujemo hitno pokretanje postupka kontrole primene Ugovora o strateškom partnerstvu u skladu sa zakonskim i ugovornim obavezama koje ima strateški partner ZIJIN. Iz citiranog teksta su izostavljeni samo podaci o negativnim finansijskim posledicama po zaposlene iz predloženog nacrta kolektivnog ugovora u 2021.

Tekst obraćanja ministarstvima glasi:

„Poštovani, u ime radnika SERBIA ZIJIN COPPER DOO BOR, dostavljamo Vam informacije od značaja pre svega za ekonomski i radno-socijalni položaj zaposlenih a koje su takođe od izuzetnog interesa i za Republiku Srbiju.

Potpisivanje Ugovora o strateškom partnerstvu između REPUBLIKE SRBIJE, RUDARSKO-TOPIONIČARSKOG BASENA RTB BOR DOO BOR I ZIJIN MINING GROUP CO., LTD izvršeno je u interesu svih ugovarača i u nadi ostvarivanja što većeg profita kompanije i uvećanja BDP ali ne uz nepoštovanje propisa Republike Srbije, važećeg Kolektivnog ugovora  i ne na štetu zaposlenih.

Pre potpisivanja Ugovora o strateškom partnerstvu, sva dokumentaija sa podacima bila je izložena u Elektronskoj sobi radi upoznavanja zainteresovanih kupaca RTB-a pod nazivom:  “RTBBorPublicTender2018”.

U  sobi sa podacima za javni tender 2018. godine,  potpisani Kolektivni ugovor 1010 od 21.06.2018.g. kao dokument, bio je svrstan pod rednim brojem 1-Legal (1-Pravni) i pod brojem 1.2.4.1 – Collective Agreement RTB BOR_KOLEKTIVNI UGOVOR RTB BOR DOO_s.pdf  na 57 strana. Dokumentaciji je Strateški partner, sa svojim savetnicima, imao pun pristup tokom Tenderskog postupka za svrhu ispitivanja i analize RTB-a (Due Diligence) i sastavni je deo Ugovora o strateškom partnerstvu i još uvek je u primeni i po njemu se postupa.

Ovim je isključena mogućnost da strateški partner nije bio upoznat sa njegovim sadržajem i da nije znao koje obaveze prihvata a naročito obavezu iz člana 142 stav 2 predmetnog Kolektivnog ugovora koja glasi:   “Novi Kolektivni ugovor kod poslodavca sledbenika ne može da sadrži manja prava od prava utvrđenih ovim Ugovorom” i to bi bila početna pozicija za pregovaranje sa Poslodavcem SERBIA ZIJIN COPPER DOO.

Svako odbijanje razgovora o tome, bio bi pokušaj nasilnog ponašanja Poslodavca i u tom slučaju nema pregovora jer bi prihvatanje predloga Kolektivnog ugovora bez pregovaranja bio ultimatum. To dalje znači da Poslodavac nezakonito postupa kršeći  odredbe Zakona o radu kojim je definisana obaveza pregovaranja u postupku zaključenja kolektivnog ugovora. (Čl. 254. Zakona o radu).

Radi boljeg razumevanja, obaveštavamo vas o sledećem kršenju Kolektivnog ugovora, propisa i svih moralnih kodeksa:

  • suprotno odredbama Kolektivnog ugovora, poslodavac je prilikom ponude velikog broja Aneksa ugovora o radu u cilju stvaranja uslova za smanjenje  zarada izbrisao koeficijenat radnog mesta koji je sastavni deo obračuna zarada;
  • Zarada zaposlenih se protivzakonito umanjuje tako što se bez odgovarajućeg rešenja o prekovremenom radu ili o preraspodeli radnog vremena ne vrši isplata zarade prema broju efektivnih sati rada u toku meseca;
  • zaposleni se pozivaju na  razgovore u četiri oka i vrši psihološki pritisak da sami raskinu radni odnos i odu u prevremenu penziju sa značajnim trajnim umanjenjem penzije iako imaju pravo da rade do svoje 65. godine života. Ukoliko na takvu nepristojnu ponudu ne pristanu tada im se dostavlja Aneks ugovora o radu za rad na izmišljenim radnim mestima „vrtlar i poljoprivrednik“ sa najnižom i ponižavajućom zaradom, omalovažavajući tako i njihovu stručnu spremu.
  • smanjenje broja zaposlenih srpskog državljanstva usled psiholoških pritisaka za prevremeni odlazak u penziju, koristi se kao slobodan prostor za zapošljavanje kineskih državljana;
  • prisutni su i mnogobrojni pokušaji nepoštovanja odluke Vlade Republike Srbije koja se odnosi na primenu procenta uvećanja minimalne cene koji je od uticaja i na povećanje zarada zaposlenih prema važećem Kolektivnom ugovoru;

Ovakvo nerazumno ponašanje menadžmenta SERBIA ZIJIN COPPER DOO BOR nije u skladu sa ostvarenim značajno dobrim rezultatima u proizvodnji bakra i ostalih proizvoda, naročito zlata u prethodnoj godini. Savesnim i marljivim radom zaposlenih, kompanija je u 2019. godini ostvarila dobit od oko 30 miliona dolara što je i objavljeno u medijumima i u „KOLEKTIVU“ kao glasilu kompanije.

Ovi proizvodni rezultati nisu pali sa neba već su ostvareni izuzetnim zalaganjem i marljivim radom radnika koji rade u izuzetno teškim uslovima rudarske i metalurške proizvodnje gde na svakom koraku vreba opasnost po život i zdravlje radnika. I pored ostvarenog izuzetno dobrog rezultata poslovanja, SERBIA ZIJIN COPPER DOO BOR kao pravni sledbenik pokušava da na sve moguće načine ne poštuje propise i odluke Vlade Republike Srbije i još uvek važeći Kolektivni ugovor od 21.06.2018. koji je prihvatio od RTB-a BOR DOO BOR kao pravnog prethodnika.

Slobodno se može reći da ne postoji nijedan opravdani razlog za otkazivanje Kolektivnog ugovora 21. decembra 2020. godine (tačno šest meseci pre njegovog zvaničnog isteka) i što je još gore dostavljanje krajnje nepristojne ponude nacrta novog Kolektivnog ugovora koji u pojedinim članovima utvrđuje prava radnika ispod granice zakonskog minimuma.

Smanjivanjem zarada zaposlenih na različite načine i po različitim osnovima,  SERBIA ZIJIN COPPER DOO BOR ne pričinjava samo materijalnu štetu svojim radnicima, već direktno utiče i na socijalni položaj njihovih porodica i smanjenje njihovih životnih i egzistencijalnih potreba.

Smanjivanjem zarada radnicima ZIJIN-a u Boru, indirektno se utiče i na smanjenje prometa u oblasti trgovine raznim industrijskim proizvodima, u ugostiteljskim objekatima, uslužnim delatnostima i dr. a time i na smanjenje priliva PDV-a i poreza na ostvarenu dobit u budžet Republike Srbije.

Dalje, smanjeni promet proizvoda i usluga utiče i na rentabilnost poslovanja mnogih privrednih subjekata zbog čega će mnogi prestati sa radom i ostaviti armiju ljudi bez posla i egzistencije. Takođe ni veliki nemački LIDL, i drugi veći trgovinski lanci kao što je „Tekijanka“, „Lav plus“, „TIS“ i drugi u Boru sigurno neće biti  bez posledica na svoje poslovanje.

Sve navedene posledice nezakonitog ponašanja SERBIA ZIJIN COPPER DOO BOR u značajnoj meri će uticati na stvaranje sveopšteg narodnog nezadovoljstva i socijalnih nemira ne samo u Boru, već i na širem području istočne Srbije što će se pokazati na narednim izborima.

Svedoci smo da zbog loših uslova rada i smeštaja čak i kineski radnici koji su angažovani na izgradnji budućeg jalovišta na projektu rudnika bakra „Čukaru Peki“ kod Bora štrajkuju protiv kompanije, kako je objavljeno na internet portalima  Ist Media i Bor 030.

Za sindikate, svaki vredan i ugroženi radnik bez obzira na naciju je radnik vredan poštovanja i sindikalne zaštite.

Nadamo se da ćete u ime Republike Srbije sa udelom od 37 % ozbiljno shvatiti događanja u SERBIA ZIJIN COPPER DOO BOR i u postupku kontrole sprovođenja Ugovora o strateškom partnerstvu ukazati na kršenje Ugovornih obaveza i sprečiti nezakonito postupanje menadžmenta strateškog partnera.

Spremni smo da se odazovemo vašem pozivu u cilju pružanja dodatnih informacija i o drugim kršenjima Kolektivnog ugovora i zakonskih propisa suprotno interesima radnika i Republike Srbije.

Ukoliko ne uvažite naš pokušaj za mirno rešavanje svih spornih situacija u primeni važećeg i postupku zaključenja novog Kolektivnog ugovora, bićemo prinuđeni da iskoristimo sva zakonom dozvoljena sredstva i mogućnosti a što bi moglo da nanese štetu svima a to nam nije interes.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

In memoriam: Nebojša Dimitrijević (1959-2024)

Ist Media

U toku radovi na zameni toplotnih podstanica

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X