Sindikati RTB Bor: Višak ide samo uz otpremnine do 800 evra

564 0

 

BOR, (Beta) Predstavnici sindikata u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor saopštili su da nisu obavešteni o pregovorima Vlade Srbije sa kineskom kompanijom o privatizaciji RTB-a, i poručili da će firma moći da se oslobodi viška zaposlenih samo uz stimulativne otpremnine od 600 do 800 evra po godini staža.

 

Predsednik Samostalnog sindikata RTB-a Dragan Aleksić istakao je da će se tražiti otpremnine kao što su dobili radnici u državnim i javnim preduzećima.

 

“Ako su zaposleni u Elektroprivredi Sbije (EPS) i Naftnoj industriji Srbije (NIS) mogli da dobiju visoke otpremnine, mislim da i rudari iz RTB-a koji rade na 700 metara ispod zemlje zaslužuju prosečno 800 evra po godini staža”, rekao je Aleksić za agenciju Beta.

 

Predsednik sindikata Nezavisnost Dragan Jankucić istkao je da, po Unapred pripremljenom planu reorganizacije koji je usvojio sud, RTB ne može osam godina da otpusti radnike protiv njihove volje i pod uslovom da ne prekrše radnu diciplinu.

 

“Zbog toga otpremnine moraju biti dovoljno stimulativne da bi zaposleni dobrovoljno prihvatili raskid radnog odnosa. Otpremnine ne bi smele da budu manje od 600 evra”, rekao je Jankucić.

 

On je dodao da bi radnici, a većina ih je sa stažom od 35-40 godina, trebalo da dobiju i obeštećenje zbog prevremenog odlaska u penziju.

 

“Svaka druga ponuda bi izazvala nezadovoljstvo zaposlenih koje sada analitičari tretiraju kao omču oko vrata države, a zaboravljaju kada je bila pokretač razvoja”, rekao je Jankucić.

 

U RTB-u ima 4.980 zaposlenih, a po pisanju beogradskih medija, kineska kompanija koja pregovara o preuzimanju tog pruduzeća će tražiti da se prepolovi broj radnika.

 

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ocenio je da bi privatizacija RTB-a po principu smederevske Železare, čiju imovinu je kupio kineski Hestil, bila jedino rešenje.

 

“Ako kineska kompanija privatizuje RTB to je bolje rešenje nego da ga kupi neka kompanija iz zapadnih zemalja zato što iza kineske komapanije stoji država i banke koje će to da podrže. Osim toga kineske firme tehnološki ne zaostaju za onima sa Zapada”, rekao je Savić.

 

Kompanija RTB je, prema njegovim rečima, tehnološki zaostala, pokidala je veze sa dobavljačima i ne uspeva da plati ni struju u trenutku kada je cena bakra oko 6.000 dolara po toni.

 

“Kina je solidan partner i shodno projektu ‘Novi put svile’ želi da stigne na evropsko tržište, kupila je grčku luku Pirej, u Budimpešti je osnovala investicioni centar, gradi brze pruge … i razmišlja 50 godina unapred”, rekao je Savić i istakao da ta zemlja troši trećinu svetskih izvora energije i sirovina.

 

Dodao je da za razliku od Železare, RTB ima potencijal a Srbija nema mnogo aduta u pregovorima oko cene pa ne treba očekivati istorijski prihod od privatizacije, ali treba da ima u vidu da prodaje i eksploataciono pravo i da se mogu očekivati prihodi od rudne rente.

 

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je da je potrebno da se u RTB-u urade rudarsko-geološke analize polja na kojima je ruda i da se posle toga može započeti privatizacija.

 

RTB je objavio javni poziv za izbor upravljačkog menadžmenta koji je otvoren do 28. aprila, a Knežević je rekao da očekuje da profesionalni menadžment bude samo jedan tranzicioni period, dok ne krene proces privatizacije.

 

Toj borskoj kompaniji je u skladu sa Unapred pripremljenim planom reorganizacije otpisan dug od oko 900 miliona evra i sada je opterećena sa oko 300 miliona evra duga.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X