EU Integracije

Savet Evrope poziva Srbiju da pojača napore na rešavanju diskriminacije Roma

romi bor

Srbija treba da nastavi i pojača napore na odlučnom rešavanju strukturne diskriminacije Roma u pogledu njihovog državljanstva, stanovanja, zdravstvene zaštite, obrazovanja i zapošljavanja, kao i na poboljšanju njihovog učešća u ekonomskom i socijalnom životu, navodi se u preporukama Komiteta ministara Saveta Evrope.

Podizanje svesti pripadnika romske manjine koji žive u neformalnim naseljima, kao i relevantnih radnika u zajednici, o zakonodavnim standardima i pravnim lekovima koji su na raspolaganju žrtvama diskriminacije jedna je od mera koju Komitet preporučuje u cilju bolje primene Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina.

U rezoluciji o primeni Okvirne konvencije, koju je Komitet usvojio na sastanku 15. aprila, navodi se da treba dati prioritet ekonomskoj revitalizaciji područja gde žive pripadnici nacionalnih manjina u perifernim i ekonomski zaostalim oblastima, uključujući poboljšanje infrastrukture i podsticaje za veće mogućnosti zapošljavanja.

U preporukama se navodi da treba što pre, a najkasnije do novog izveštaja Saveta Evrope o primeni Okvirne konvencije, napraviti održiv okvir prikupljanja podataka zasnovan na ljudskim pravima o pitanjima koja se odnose na pristup pravima pripadnika nacionalnih manjina. Potrebno je i promovisati komplementarna kvalitativna i kvantitativna istraživanja u cilju procene situacije pripadnika nacionalnih manjina.

Zatim, na osnovu tih podataka i istraživanja, treba napraviti, primeniti, nadgledati i periodično ponovo proceniti manjinske politike uz efikasno učešće pripadnika nacionalnih manjina, navodi se u dokumentu.

Preporučuje se sprovođenje nezavisne studije kako bi se procenila funkcionalnost saveta za međuetničke odnose, kao i istraživanja o stepenu i prirodi međuetničkih odnosa, uključujući odnose između pripadnika nacionalnih manjina i pripadnika većine. Na osnovu toga treba ustanoviti i primeniti sveobuhvatnu strategiju u cilju revitalizacije međuetničkih odnosa, imajući u vidu da je potrebno uključiti većinu u integraciju i inkluziju nacionalnih manjina.

U dokumentu se ukazuje i na potrebu uklanjanja svih oblika segregacije romske dece i njihovog uključivanja u redovno obrazovanje. Takođe treba pojačati napore na sprečavanju njihovog odsustvovanja sa nastave i ranog napuštanja škole, između ostalog uključivanjem i pedagoških asistenata.

U obrazovanju je potrebno promovisati multikulturnu i interkulturnu perspektivu i osigurati da se u nastavnom planu i programu promoviše poštovanje svih grupa u društvu i pruži široko znanje o manjinama kao sastavnom delu srpskog društva. Preporučuje se i promovisanje mogućih modela dvojezičnog i višejezičnog obrazovanja, u konsultacijama s predstavnicima nacionalnih manjina.

U zaključcima Komiteta ministara navodi se i da treba što pre usvojiti i primeniti konkretne i efikasne mere u cilju većeg predstavljanja nacionalnih manjina u javnoj administraciji, posebno onih koji žive u udaljenim područjima i koji su najviše marginalizovani.

Među preporukama je i pokretanje kampanje informisanja uoči narednog popisa, kako bi se podigla svest pripadnika nacionalnih manjina o prednostima i koristima njihovog učešča u popisu, kao i njihovo učešće u sprovođenju popisa.

U dokumentu se navodi i da je potrebno preduzeti mere kako bi se očuvala održiva urednička i finansijska nezavisnost svih manjinskih medija, uključujući onih povezanih sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Komitet savetuje da treba naći nove načine da se pripadnici nacionalnih manjina uključe u proces donošenja odluka na lokalnom nivou u svim mestima gde tradicionalno žive nacionalne manjine ili gde žive u velikom broju.

Preporuke Komiteta ministara uglavnom su zasnovane na poslednjem mišljenju Savetodavnog komiteta o primeni Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, objavljenog 2019. godine.

EURACTIV.rs

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Evropska komisija najavila dodatni investicioni paket od 1,2 milijarde evra za infrastrukturu i podršku preduzetništvu na Zapadnom Balkanu

Ist Media

SSP: Rezoluciju Evropskog parlemanta vlast i tabloidi koriste za širenje govora mržnje

Ist Media

Panel: Srbija za 10 godina pregovora sa EU neznatno poboljšala nivo pripremljenosti za članstvo

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X