Tema danaTurizamНекатегоризовано

Šampioni nezvaničnog svetskog prvenstva u lovu somova Bata Ištvan i Žarko Čekerdžin iz Kanjiže

KLADOVO (IST Media, Jelena Bujdić Krećković) – Na megdan somu, dunavskom predatoru, na ovogodišnjoj „Zlatnoj bućki Đerdapa“ u Tekiji izašlo je 60 ribolovaca iz raznih krajeva Srbije, Slovenije i Hrvatske. Nezvanično svetsko prvenstvo u lovu soma drevnom alaskom tehnikom – bućkanjem završeno je u korist ribolovaca – posle dva takmičarska dana i 12 sati bućkanja ulovljeno je 173,8 kilograma somovine.

 

Rakic, STankovic

 

Istina, nisu svi učesnici jubarne tekijanske bućke imali dovoljno sreće, pa se devet od 30 takmičarskih parova na obalu vratilo bez ulova.

 

“Potreban je dobar mamac, poznavanje terena, znanje, sreća i dobar takmičarski par. Ja ne mogu bez Duška, a ni on bez mene”, otkrio nam je uz osmeh tek delić tajne Branislav Stanković iz Šapca koji je sa Duškom Rakićem iz Kanjiže ove godine pobedio na takmičenju u Malom Zvorniku i Zemunu, a na 30. „Zlatnoj bućki“ u Tekiji sa ulovljenih sedam somova ukupno teških 15,5 kilograma zauzeli treće mesto.

 

 

Od šabačko-kanjiškog para bila su bolja braća Zoran i Goran Milivojević  iz Tekije sa ulovom od 20,4 kilograma, toliko je težilo osam somova dovoljnih za drugo mesto, dok je šampionska titula pripala Bati Ištvanu i Žarku Čekerdžinu iz Kanjiže koji su izbućkali devet somova ukupne težine 35,7 kilograma.

 

Prvoplasirani i treceplasirani 30.bucke

Pobednici

 

“Organizacija je dobra, ovde je lepo, mislim da smo svi zadovoljni manifestacijom koja treba da se nastavi i poštuje tradicija”, podelio je sa nama utiske Bata Ištvan iz pobedničkog para.

 

Najveći ulovljeni som bio je dugačak 112 cm i težak 11,2 kilograma, to međutim nije bilo dovoljno takmičarskom paru Jovan Lapadatović i Dragan Petrenjesković da se nađu među tri prvoplasirana para. Iako neki smatraju ribolov, a naročito bućkanje, isključivo muškom disciplinom, na ovogodišnjem takmičenju boje nežnijeg pola uspešno odbranila Višnja Mirić koja je izbućkala soma.

 

“U Tekiji smo drugi put. Prošle godine baš i nismo imali sreće, ove godine jesmo, pronašli smo dobro mesto i imali ulov. – rekla je Višnja Mirić.

 

visnja miric

 Višnja Mirić

 

Zadovoljan je i Zvonko Černohorski iz Osijeka kome je 30. „Zlatna bućka“ bila vatreno krštenje:

 

“Prvi put samovde, došao sam kod prijatelja.Dopada mi se i Tekija i manifestacija.Prvi put sam bučkao, i ulovio sam soma od 4,2 kilograma”, ispričao nam je Černohorski koji inače lovi šarana.“Atmosfera je super. Doći ću i dogodine“.

 

Tokom trajanja ove tradicionalne manifestacije broj stanovnika u Tekiji se udvostruči,bude ovde i preko dve hiljade ljudi, što takmičara, što posmatrača, što turista koje u Đerdap privuče ova manifestacija, koja osim lova bućkom ima i niz, zanimljivih pratećih programa, za šta se pobrinuo organizatoror, Turističko društvo Tekija.

 

“Potrudili smo se i ovog puta da u okviru mogućnosti, što bolje pripremimo manifestaciju zbog domaćih i stranih gostiju. Obaveza nam je da ova tradicionalna manifestacija ne samo opstane, već i da svaka naredna bude bolja i posećenija”, kaže Nenad Lukić, predsednik Turističkog društva Tekija, koji je zadovoljan kako je prošla 30. „Zlatna bućka Đerdapa“.

 

U skladu sa propozicijama takmičenja sav višak ulova, odnosno desetak somova, vraćeno je u vodu, a čuveni Joca „Krofna“ Vojimirović koji je premerio na stotine do sada ulovljenih somova na tekijanskoj bućki, najavio je odlazak svog santimetra u zasluženu penziju.

 

“Od prve bućke merio sam ovim santimetrom ulov koji su takmičari donosili na obalu. Mislim da je trideset godina bilo dovoljno, sada ovaj posao prepuštam malđima”, kazao nam je Joca „Krofna“.

 

Tokom trajanja 30. „Zlatne bućke Đerdapa“ u Tekiji je boravila ekipa Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije radi prikupljanja video, audio i foto dokumentacije potrebne u postupku predlaganja tehnike lova soma bućkom na nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

 

Predstavnici Zavoda su o ovom alaskom alatu, tehnici, tradiciji bućkanja razgovarali sa lokalnim stanovništvom, ribarima, predstavnicima ustanova kulture, a inicijativu da se bućka nađe na listi nematerijalnog nasleđa podržali su JP „Nacionalni park Đerdap“ Donji Milanovac, Opština Kladovo, MZ Tekija, Turističko društvo Tekija i Centar za kulturu Kladovo.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Kako da uživate u lokalnoj kuhinji tokom putovanja

Ist Media

Otovrena sezona kupanja na Borskom jezeru. Sezona na Rgotskom jezeru otvorena pre kalendarskog leta

Miloš Marković

Riblja Čorba i Nele Karajlić nastupaju na Sajmu meda i vina u Negotinu

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X