RTB Bor u 2011. imao veće prihode od rashoda

287 0

BOR, 1. marta 2012. (Saša Trifunović – Ist Media) – Rudarsko-topioničarski basen (RTB) “Bor” je 2011. godine zaradio 41,69 miliona dolara, izjavila je danas zamenik generalnog direktora te kompanije Mirjana Antić.

 

S leva: Mustecić, G.T.V. Mirjana Antić, Radošević, Todorović

 

Na konferenciji za novinare u Boru ona je rekla da je to “pozitivan rezultat neopterećen starim dugovanjima i kamatama” i podsetila da RTB duguje 980 miliona dolara, od čega je najveći deo nastao pre 2000. godine.

 

Od toga je 72 odsto dug državnim poveriocima, među kojima je najveći Agencija za osiguranje depozita, dok ostalo pripada domaćim i stranim komercijalnim poveriocima.

 

Antić je iznela da je prošle godine u celini vraćen dug banci Euroaksis od 13,5 miliona dolara i to zaduženjem kod jedne domaće banke. “Na taj način smo promenili strukturu duga u korist državnih poverilaca”, istakla je ona.

 

Standard banka iz Londona je pojedinačno najveći komercijalni poverila i toj banci RTB duguje 78 miliona dolara, i to iz perioda pre 2000. godine.

 

“Standard banka je prihvatila otpis 51 posto potraživanja, dok je za 49 procenta prihvatila reprogram duga sa dve godine grejs perioda i isplatu u narednih pet godina”, navela Mirjana Antić.

 

Dug grčkoj kompaniji Mitilineos iznosi 60 miliona dolara i u toku su pregovori sa predstavnicima te kompanije.

 

Predstavljajući učinak u 2011. Antić je rekla da je RTB je od sopstvenih sirovina proizveo 25.251 tonu bakra, 1.032 kilograma zlata i 4.454 kilograma srebra.

 

Ona je dodala da je u prošloj godini “raskriveno” 28 miliona tona zemljišta što je, kako je istakla, najviše od 1998. godine.

 

Prema njenim rečima, RTB poslednje dve godine uredno plaća poreze i doprinose na plate koje su redovne.

 

Antić je najavila pokretanje proizvodnje rudnika bakra Cerovo, u toku je izgradnja nove ekološke topionice bakra i savremene flotacije rudnika bakra Veliki Krivelj.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X