Kultura

Razgovor sa piscem Mladenom Gojkovićem iz Boljevca – Od DISOVOG PROLEĆA DO ANDRIĆEVIH SVEZAKA

Piše: Branko Pešić

Mladen Gojković, 29-godišnji profesor srpskog jezika i književnosti iz Boljevca strpljivo čeka na posao u struci, ali ga to ne sprečava da se oproba u književnom radu i svoje ime na dostojan način predstavi domaćoj književnoj javnosti

U sadržaj ovogodišnjeg zbornika “Sveske”, u izdanju Zadužbine Ive Andrića, uvršten je i rad boljevačkog autora Mladena Gojkovića. Njegov esej, koji se s razlogom našao u renomiranom izdanju zadužbine srpskog nobelovca, objavljen je pod naslovom Andrić i modernizam: geneza poetičke misli u esejima „Goja“ i „Razgovor sa Gojom“ i u pripoveci „Bajron u Sintri“.

Prema rečima autora, ogled (esej) se bavi dominantnim poetičkim odlikama Andrićevog književnog modernizma između dva svetska rata, sa akcentom na proznim tekstovima simbolično-asocijativne strukture. Kako navodi, ideja da se iz ovog ugla bavi stvaralaštvom Ive Andrića u njegovoj ranoj fazi, rodila se još tokom studija.

Rad sam početkom godine ponudio Zadužbini Ive Andrića a onda je, nakon izvesnog vremena, stigla potvrda da je prihvaćen i da će biti objavljen u 37. broju „Svezaka“. To mi je svojevrsna satisfakcija i potvrda kvaliteta stečenog znanja tokom studija, kaže Gojković.

Ovo nije prvo Gojkovićevo predstavljanje književnoj i kulturnoj javnosti u Srbiji.

Na 56. Disovom proleću u Čačku, 2019. godine osvojio sam prvu nagradu za esej „Pesnik plavih misli: Disova pesnička egzistencija u pesmi Plave misli. Iste godine, na konkursu časopisa „Ulaznica“, Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, takođe mi je pripala prva nagrada za ogled Slika Beograda u romanu Terazije Boška Tokina.

Život u Srbiji definitivno piše romane, ali veoma često i satirične sadržaje. Služeći se tim rečnikom, moglo bi se reći da je u Andrićevim sveskama za Gojkovića bilo mesta, dok će na one školske morati još malo da sačeka.

Kao profesor srpske književnosti i jezika, pokušavao sam da nađem posao u struci širom Srbije. Konkurisao sam u brojnim osnovnim i srednjim školama. Išao sam na intervjue i testiranja i uvek sam dobijao isti odgovor, koji se uvek svodio na jednu rečenicu – tu već neko radi.

Gojković ne odustaje. Svestan da se do stalnog posla u Srbiji „redovnim putem“ sve teže dolazi, mladi boljevački autor satisfakciju nalazi u književnom radu.

Shvatio sam da je u današnje vreme zaposlenje u školi na legitimnom konkursu sizifovski posao. Zato sam rešio da se posvetim književnosti, što je zapravo i moje prevashodno opredeljenje. Bez obzira na činjenicu i svest o tome da u današnje vreme intelektualni rad nije vrednovan, neću odustati od svojih interesovanja u oblasti književnosti. Kad se iskreno i potpuno posvetite nekom poslu, ideje ne manjkaju, navodi Gojković.

Mladen Gojković trenutno je angažovan na privremenim poslovima u biblioteci Kulturno-obrazovnog centra u Boljevcu. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. Osnovne i master studije srpske književnotsi i jezika završio je na Filološkom fakultetu u Beogradu.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Od četvrtka 18. jula počinje prodaja ulaznica za 30. Nišville festival

Ist Media

Za seoske KUD-ove kineska kompanija donirala 1,1 milion dinara. Zamenik gradonačelnika za svako selo najavio dodatnih 300.000

Ist Media

Veče kineske muzike u hotelu “Jezero”. Dong Đinming virtuoz na erhu zasvirao Tamo daleko

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X