Korona

Radovanović: U BORBI SA KORONOM prošli smo gore od HRVATSKE I CRNE GORE

radovanovic

Već šest nedelja broj novozaraženih koronavirusom u Srbiji stagnira, sa više desetina otkrivenih slučajeva dnevno, a zabrinjavajuće je što ne dolazi do daljeg pada i što je trend smanjivanja broja zaraženih izostao, rekao je za N1 epidemiolog Zoran Radovanović.

On je rekao da je u borbi sa koronom, Srbija prošla gore od Hrvatske i Crne Gore.

Poslednji presek objavljen u sredu u 15 časova pokazao je da je u Srbiji u prethodna 24 sata otkriveno 96 novozaraženih. Radovanović ističe da nije stvar samo u jednom preseku i da na osvnovu jedne brojke ne možemo da sudimo o trendu.

On kaže da Srbija ne spada u kategoriju zemalja koje su se uspešno suprotstavile epidemiji i dodaje da imamo najtolerantniji odnos prema ovoj bolesti.

Što se restrikcija tiče, mi smo po blagosti na prvom mestu, izuzimam Belorusiju. Šveđani imaju znatno strožije mere od nas”, napominje sagovornik N1.

U nedelju 21. juna održaće se parlamentarni izbori, a epidemiolog naglašava da su predizborne aktivnosti, kao i sami izbori rizična situacija. Prema njegovim rečima, okupljanje velikog broja ljudi, kao i guranje na ulazu i izlazu biračkih mesta nosi rizik, a on će biti manji što se strože budu primenjivale mere – obavezno nošenje maski, rukavica i upotreba sredstava za dezinfekciju.

Osvrćući se na izjave nadležnih da moramo da naučimo da živimo sa virusom, Radovanović kaže da je zabluda misliti da će on nestati. Dodaje da ljudi moraju da se razumno ponašaju i procenjuju rizik u skladu sa sopstvenim zdravstvenim stanjem i situacijom u kojoj živi.

Objašnjava da će se dugačije ponašati oni koji žive u gradu u kom nema zaraženih, od onih koji žive u mestu u kom svakog dana ambulantna kola odvoze zaražene. Različito bi trebalo da se ponašaju i oni koji žive sami, od onih koji žive sa starijim ukućanima.

Podaci moraju da budu javni i tačni. Ako znate da je u određenim bg opštinama svakog dana otkrivano desetak pozitivnih, onda ćete se tako i ponašati. Problem je što je ceo sistem kompromitovan jer su podaci često nelogični, ne slažu se. I onda iz tih diskrepanci javljaju se i sumnje. Sigurno je da čovek mora da ima predstavu o stanju u svojoj sredini. Ako znate da u Šapcu nemate nijedan slučaj, onda ćete se drugačije ponašati nego ako bolnička kola svakog dana odvoze zaražene, istakao je Radovnaović.

On kaže da dalji tok pandemije nije predvidiv nigde u svetu, a da bi tokom leta broj novoobolelih trebalo da bude jednocifren.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U Boru nagli porast broja novozaraženih. Omikron virus je zarazniji i lakše se prenosi

Saša Trifunović

Na teritoriji grada 58 zaraženih korona virusom, jedna osoba preminula

Ist Media

Broj aktivnih slučajeva korona virusa u Boru danas je 49

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X