Društvo

PRIJEMNI ISPIT ostaje USLOV za upis na fakultete. Ispiti po ukidanju vanrednog stanja

fakultet BOR

Prijemni ispiti za upis na visokoškolske ustanove će biti održani, jer zasad niko ne planira da se svršeni srednjoškolci na studije upisuju samo na osnovu uspeha iz srednje škole, piše list Danas.

Iako se u javnosti sve češće čuju ocene da bi trebalo primeniti scenario iz 1999. godine, kada su zbog bombardovanja prijemni za upis i u srednje škole i na visokoškolske ustanove bili ukinuti, sa fakulteta upozoravaju da bi takvo rešenje bilo štetno.

Prijemni ispiti za upis na fakultete će, prema planu koji je usvojio Senat Univerziteta u Beogradu, biti održani od 29. juna do 5. jula, a prijavljivanje kandidata za polaganje će trajati od 24. do 28. juna. Ako Ministarstvo prosvete bude donelo odluku o pomeranju datuma održavanja prijemnih ispita, Univerzitet će je poštovati, rekao je za Danas prorektor za nastavu UB Petar Bulat.

On kaže da se situacija iz 1999. godine ne može porediti sa sadašnjom.

Školarine bez promene

Na pitanje da li će se preispitivati cene školarina za brucoše za narednu školsku, Petar Bulat podseća da su one već usvojene i ne očekuje da će biti promena. Ipak, podseća da utvrđivanje cene školarina nije u nadležnosti Rektorata već svakog pojedinačnog fakulteta, i da se oni trude da omoguće studentima plaćanje u što više rata.

Ispiti po ukidanju vanrednog stanja

Odmah po okončanju vanrednog stanja fakulteti bi trebalo da budu spremni za organizuju aprilski ispitni rok i da počne nadoknada praktične nastave.

Petar Bulat kaže da je to dogovoreno na jučerašnjem sastanku sa prodekanima za nastavu svih beogradskih fakulteta u sastavu UB.

U prethodnom periodu održan je mali broj kolokvijuma onlajn, dok ispita nije bilo. Bulat dodaje i da je nastava na daljinu pokazala odlične rezultate, a primetno je da je na mnogim fakultetima prati veći broj studenata nego u redovnim okolnostima.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Meštani Suvaje posle tri decenije dobili uredno snabdevanje vodom. Srbija Ziđin Majning izdvojila 1,5 miliona evra

Ist Media

Raspisan tender za gradnju Evropskog vrtića u Boru vredan više od 600 miliona dinara 

Ist Media

Za mlade u Boru: Besplatne radionice digitalne i medijske pismenosti

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X