SrbijaНекатегоризовано

Preminula Verica Barać, veliki borac protiv korupcije u Srbiji

Beograd — Jedan od najvećih boraca protiv korupcije u Srbiji, Verica Barać preminula je u Beogradu, u 57. godini, posle duge i teške bolesti.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije godinama se istrajno suprotstavljala centrima moći u srpskom društvu, ekonomiji i politici.

Baraćeva se triput borila protiv kancera – prvi put 1996, a drugi put četiri godine kasnije, a nedavno se opaka bolest vratila i treći put.

 

 

Prema rečima njenih bliskih prijatelja, poslednja želja Verice Barać je bila da se vest o njenoj smrti objavi nakon sahrane, koja će, takođe po njenoj želji, biti obavljena u krugu porodice.

Verica Barać rođena je 14. juna 1955. u Mrčajevcima kod Čačka, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju, a u Beogradu je 1980. diplomirala na Pravnom fakultetu i položila pravosudni ispit.

Prvih sedam godina radila je u PKB-u Beograd, a zatim se vratila u Čačak, gde je radila kao pravnik u opštinskom komitetu za urbanizam.

Od 1997. do 2000. bila je javni pravobranilac opštine Čačak.

U vreme vojne intervencije NATO snaga na SR Jugoslaviju, javno je protestovala protiv rata i režima Slobodana Miloševića.

Bila je jedan od lidera Građanskog parlamenta Čačka, a kad se on pod jakim pritiscima vlasti, pocepao, osnovan je 2. septembra 1999.

Građanski parlament Srbije (GPS), kao asocijacija svih građanskih parlamenata udruženih u zajedničku borbu za demokratske promene.

Verica Barać je bila portparol i predsedavajući GPS-a od osnivanja do maja 2003.

Posle oktobarskih promena smenjena je sa mesta opštinskog pravobranioca, iako je opštinska skupština podržala izveštaj o radu te službe.

Bila je poverenik čačanske kancelarije G 17 plus, koja je u Čačku počela sa radom 17. aprila 2000.

Za predsednika Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, koji je formiran u decembru 2001, izabrana je 23. maja 2003.

Dobitnica je Povelje za gradjansku hrabrost “Dragoljub Stošić” za 2008, koju dodeljuju Unija sindikata i Kuća pravde Strazbur.

2010. godine dobila je nagradu “Osvajanje slobode” Fonda Maja Maršićević-Tasić.

Krajem 2011. godine, Verica Barać dobila je nagradu “Vitez poziva” koju nevladina organizacija Liga ekspetara LEX dodeljuje na svetski dan ljudskih prava pojedincima koji su se istakli u svojim profesijama.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Ove nedelje zabeležena rekordna potrošnja struje

Miloš Marković

Batut: Zbog posledica pušenja u Srbiji godišnje umre oko 19.000 ljudi

Miloš Marković

Transport autoputem neeksplodiranih ubojnih sredstava velike razorne moći od Kragujevca do Paraćina

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X