Društvo

Poverenica povodom Dana osoba sa invaliditetom: Potrebni solidarnost i angažovanje insititucija

osobe-sa-invaliditetom-2 (1)

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da povodom Medjunarodnog dana osoba s invaliditetom da je tokom epidemije korona virusa do punog izražaja došla potreba za solidarnošću i angažovanjem institucija u zaštiti i unapredjenju prava osoba sa invaliditetom.

Težak položaj osoba sa invaliditetom je dodatno pogoršan, budući da su pojedine mere za ublažavanje širenja virusa, kao i opšta situacija koju je pandemija poruzrokovala, dovele do povećanog broja slučajeva diskriminacije naših sugradjana i sugradjanki sa invaliditetom” kazala je Janković, a saopšteno je iz njenog kabineta.

Naglasila je da su veća izolacija i isključenost, ograničen pristup zdravstvenim i uslugama socijalne zaštite, nedovoljna mogućnost upotrebe savremenih tehnologija u cilju adekvatnog informisanja, obrazovanja i komunikacije, povećan rizik od nasilja u porodici, kao i otežani uslovi boravka u ustanovama socijalne zaštite u kojima borave osobe sa invaliditetom, samo neki od problema koji su, usled pandemije, snažno pogodili tu osetljivu društvenu grupu.

Janković je istakla da je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti pravovremeno reagovao na novonastalu situaciju, uputivši tokom tokom vanrednog stanja više preporuka i inicijativa državnim organima i institucijama.

Medju njima je i inicijativa da se personalnim asistentima i neformalnim negovateljima, osobama sa autizmom i njihovim starateljima dozvoli kretanje tokom policijskog časa, da se zaposlenim osobama sa invaliditetom omogući rad od kuće, da programima podrške na lokalnom nivou budu obuhvaćene osobe sa invaliditetom, kao i preporuka Radio-televizije Srbije da prilagodi informativni program osobama sa oštećenim vidom ili sluhom, dodala je ona.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Pitali smo: Predstoje li Boru restrikcije vode?

Ist Media

Bolji uslovi za penzionere u Slatini – opremljena sala Doma za najstarije

Miloš Marković

Serviser upozorava KADA KLIMA UREĐAJ MOŽE DA SE ZAPALI

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X