Politika

Počelo glasanje na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji

Jutros u sedam sati otvorena su glasačka mesta na parlamentarnim izborima u Srbiji, na kojima pravo glasa ima više od 6,5 miliona gradjana na ukupno 8.368 biračkih mesta, kao i za pokrajinske izbore u Vojvodini i lokalne izbore.

Na parlamentarnim izborima za poverenje 6.583.665 birača dine nadmetaće se 21 izborna lista stranaka i koalicija koje će se boriti da predju cenzus od tri odsto i osvoje poslanička mesta u Skupštini Srbije.Iz RIK-a je ranije navedeno da će na biračkim mestima biti preduzete potrebne mere za zaštitu od korona virusa, odnosno da je za sve članove biračkih odbora obezbedjena zaštitna oprema.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je naveo da glasači koji dolaze na biračko mesto nisu u obavezi da imaju masku ali da bi takvo ponašanje bilo poželjno, kao i da će za njih biti obezbedjene zaštitne maske ako ih žele.

Krizni štab za borbu protiv korone doneo je preporuke o ponašanju na biračkom mestu koje podrazumevaju da članovi biračkog odbora nose zaštitne maske i rukavice, da redovno provetravaju prostorije i da vode računa o tome da izmedju birača postoji fizička distanca od najmanje jednog metra.

Biračko mesto treba da bude očišćeno i provetreno najmanje 24 sata pre početka izbora i za vreme trajanja glasanja ne treba koristiti veštačku ventilaciju, već je poželjno da bude otvoren makar jedan prozor a da u prostoriji bude istaknut i plakat sa informacijama o načinu sprečavanja širenja korona virusa.

Za vreme utvrdjivanja identiteta birača, od njega će biti zatraženo da na kratko ukloni zaštitnu masku.

U Srbiji od četvrtka u ponoć, do zatvaranja biračkih mesta u nedelju u 20 časova, traje i preizborna tišina za vreme koje su zabranjeni izborna propaganda, javni skupovi i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Tokom izborne tišine na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola i propagandnog materijala učesnika u izborima.

U Boru su održani prevremeni lokalni izbori pa se građani neće izjašnjavati za sastav gradske Skupštine.

Ist media će povremeno izveštavati o procentu izlaznosti, a o eventualno uočenim nepravilnostima možete nas kontaktirati putem maila redakcija@istmedia.rs

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Boru odobrena toksikološka stanica, ali nema ko da radi

Miloš Marković

Irena Živković: Restrikcije vode u Krivelju su posledica rudarenja

Ist Media

Sednica Skupštine Grada Bora: Budžet nikad veći, ali poslovanje javnih preduzeća u debelom minusu

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X